Region

Njemački medij: Hrvatska je problematično dijete Evrope

EK predlaže da novac od EU dobiju samo članice koje poštuju europsko pravo. Njemački Die Welt piše da bi nekoliko država u tom slučaju moglo ostati bez stotina milijuna eura, a među njima i Hrvatska.

Andrej Plenkovic - Novilist.hr

“Kršenje zakona i korupcija su u EU mnogo češći nego što je to opće poznato. I ta pojava se širi, bez obzira na to pripadaju li šefovi vlada konzervativnim, socijaldemokratskim ili liberalnim strankama”, piše konzervativni list Die Welt, a prenosi DW.

“Zvona za uzbunu zvone u Bruxellesu: Europska komisija je predložila da se isplata iz fondova EU ubuduće poveže s poštovanjem njenih propisa. Ta tema će se na jesen vratiti na dnevni red. Mnoge države bi mogle ostati bez stotina milijuna eura i zbog toga šanse da tako nešto prođe – nisu velike”, piše Die Welt. Kao problematične države navodi Poljsku, Češku, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku te Sloveniju i Hrvatsku.

Hrvatska – problem s korupcijom

Popularna turistička destinacija s Andrejom Plenkovićem na čelu ima pametnog šefa vlade koji je dobro umrežen u konzervativnoj Europskoj pučkoj stranci (EPP). Ali iza te fasade postoji i mračna strana, piše Die Welt.

“Korupcija je ogroman problem u Hrvatskoj i postoji na svim političkim razinama”, kaže Robin-Ivan Capar, stručnjak za Hrvatsku u istraživačkom centru European Council on Foreign Relations (ECFR).

Capar tu ne isključuje ni sudove. U takozvanom indeksu percepcije korupcije Transparency International Hrvatska se sada spustila na 63. mjesto. Novi izvještaj EU o medijskoj raznolikosti donosi katastrofalnu ocjenu za Hrvatsku: “Novinari su predmet prljavih kampanja, poruka mržnje, prijetnji smrću, zastrašivanja, uznemiravanja od policije i prijava zbog klevete.”

Die Welt navodi da, sudeći po izvještajima organizacija za zaštitu ljudskih prava poput Amnesty Internationala, Hrvatska djelomice na granicama bez ikakve provjere odbija primiti ljude koji traže azil i time krši zakone EU. Osim toga se tvrdi da granična policija zlostavlja migrante. Vlada Hrvatske odbacuje te navode.

Slovenija: Problematični Janša

U Sloveniji se trenutno događaju značajne promjene u politici koje europska javnost jedva primjećuje, piše njemački medij. Janez Janša iz Slovenske demokratske stranke (SDS), koji je za premijera izabran tek u ožujku ove godine i koji je prijatelj mađarskog premijera Orbana, smatra se vatrenim nacionalistom.

“Ima prvih znakova da se neovisnost pravosuđa dovodi u pitanje. Korupcija je problem i u pravosuđu. Sudovi su dijelom politizirani i ne rade u skladu sa standardima koje možemo očekivati u EU”, kaže Marko Lovec, politolog sa Sveučilišta u Ljubljani.

EU se također žali na nedostatak raznolikosti medija u Sloveniji. Prema Lovecu, “mađarski poslovni ljudi trenutno kupuju medije u Sloveniji”.

Janšin odnos prema slobodi izražavanja mišljenja je poremećen. Kada je bio vođa oporbe, oklevetao je dvije novinarke kao prostitutke koje su svoje odslužile – a Vrhovni sud je to odobrio, navodi Die Welt.

Europska komisija trenutno sa zabrinutošću prati slučaj istraživačkog novinara Blaža Zgage, koji je detaljno izvještavao o kaosu i korupciji prilikom nabavke respiratora i medicinskih maski pa ga je Janša javno optužio kao lažova”, završava njemački list navode o Sloveniji, prenosi index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh