BiH

Evropska unija donirala respiratore za SKB Mostar

U okviru programa pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv koronavirusa, danas je šef misije EU u BiH Johann Sattler uručio donaciju Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, koja između ostalog uključuje i četiri respiratora. Oprema će prema njegovim riječima poslužiti i nakon što prođe pandemija koronavirusa, kao i da je Evropskoj uniji stalo do ove regije. Želja im je, kako kaže, vidjeti Bosnu i Hercegovinu dijelom Evropske unije.

Respiratori / PR - Haber.ba

– Pomažemo medicinski sektor sa sedam miliona eura, kao i privredu pogođenu pandemijom. Hercegovina je naročito ugrožena, ponajviše sektor turizma. Za privredni sektor izdvojili smo oko 70 miliona eura. Želimo vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao dio naše porodice. Tretiramo je kao članicu u raznim projektima. Tako je bilo i ranije i to je potvrda naše solidarnosti, izjavio je Sattler.

Nevenko Herceg je zahvalio Sattleru i ostatku delegacije EU, naglasivši da to nije samo medicinska, već i pomoć za privrednike u našoj zemlji. Rekao je i da je EU najlojalniji partner Bosne i Hercegovine, a vjeruje i da će današnja pomoć biti dragocjena za SKB.
Šef odjela za anesteziju i reanimaciju SKB-a, doktor Zoran Karlović kazao je da niko nema onoliko respiratora koliko situacija ubuduće može nalagati. Posebno je zadovoljan što su donirani respiratori iz EU, koji su bez sumnje kvalitetni. I direktor bolnice Ante Kvesić konstatovao je da je riječ o vrhunskoj opremi.

Respiratori / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh