Svijet

Ponovo u javnosti: Kim Jong-un je živ i zdrav

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un, za kojeg se prethodnih dana spekulisalo da je preminuo nakon operacije srca, navodno je viđen u javnosti.

Kim Jong-un - Twitter

Kim se pojavio u javnosti prvi put nakon 20 dana, pišu sjevernokorejski državni mediji, a prenosi BBC.

Državna agencija KCNA je javila da je sjevernokorejski čelnik presjekao vrpcu na otvaranju fabrike vještačkog đubriva. Dodaju da se prolomio gromoglasni aplauz i uzvici oduševljenja kada je se pojavio. Ove informacije ne mogu biti pouzdano potvrđene, piše BBC.

Podsjetimo, nagađanja o Kimovom zdravlju i lokaciji njegovog boravka počele su nakon što po prvi put nije učestvovao na proslavama 15. aprila kojima se obilježava rođendan njegovog djede, osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga, piše “CdM“.

Internet stranica NK PRO koja nadzire tu državu u utorak je objavila fotografije komercijalnih satelita na kojima se vide brodovi koje Kim često koristi. Kretanje tih plovila sugerisali su da je Kim možda u ljetovalištu Vonsanu.

Zvaničnici u Južnoj Koreji i SAD kažu kako je vrlo moguće da je Kim tada bio u Vonsanu, možda kako bi izbjegao zarazu koronavirusom.

Ali upozoravaju da je lokacija i zdravlje Kim Jong-una strogo čuvana tajna u Sjevernoj Koreji.

Američki predsjednik Donald Trump odbio je da komentariše navode sjevernokorejske državne agencije KCNA o prvom pojavljivanju lidera Kim Jong-una u javnosti poslije 20 dana.

“Radije ne bih to da komentarišem sad. Imaćemo nešto da kažemo o tome kad za to dođe trenutak”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh