Svijet

Kako je jedna blogerka prva objavila upozorenje o koronavirusu: “Upala pluća se širi među trgovcima morske hrane u Wuhanu”

Vijesti su joj učinile toliko intrigantnim i alarmantnim da ih je blogerka Šeron Sanders pratila do zore 31. decembra i kako se kasnije ispostavilo, bile su najava pandemije korona virusa.

Koronavirus - Žena.blic.rs

Blogerka Šeron Sanders je iz svog doma u Vinter Hejvenu na Floridi pratila javne komentare zdravstvenih zvaničnika iz provincije Hubej u Kini, a onda je na blogu “FluTrackers” pisala o neobičnoj grupi slučajeva upale pluća izazvane misterioznim virusom – kako se kasnije pokazalo, radilo se o korona virusu, prenosi “Žena“.

Bolest se proširila među trgovcima morske hrane u Vuhanu, kineskom gradu od 11 miliona ljudi.

“Brojni ljudi iz bolnica u Vuhanu rekli su da trenutni uzrok nije jasan”, glasio je jedan od prvih, obazrivih postova Šeron Sanders.

Kasna reakcija američkih medija

Iako je mali broj Amerikanaca pročitalo njene izvještaje, a još manje hitno reagovalo, ubrzo su oni počeli da se prate situaciju, piše “Vašington post”.

U početku je i samo nekoliko glavnih medija u Aziji prenijelo priču, a zatim su to uradili Asošijeted pres i Rojters, dok su se mediji u Americi držali po strani. “Njujork post” je šestog januara primijetio bolest nalik pneumoniji od koje je u to vrijeme u Vuhanu bolovalo 59 ljudi.

Dva dana kasnije su “Vašington post” koji sam sebe navodi kao primjer, “Tajms” i “AP” objavili priče o izbijanju kovida 19, kako su potvrdili kineski ljekari i Svjetska zdravstvena organizacija. Ali joj nisu pridavali veliku pažnju.

“Tajms” ju je stavio na 13. stranu, a “Post” na A14.

Tek kasnije tokom januara u SAD je tema o kovidu- 19 postala glavna, kada je o njoj pričao i voditelj FOKSA Nejl Kavuto.

Sporije reagovanje američkim medija tumački se kao potcjenjivanje dešavanja u Kini, iako su se SAD kao i ostatak svijeta već suočili sa velikim epidemijama, poput svinjskog gripa. Bilo je u to vrijeme i važnijih problema, poput suđenja predsjedniku Donaldu Trampu u Kongresu, završenog u njegovu korist.

Krajem januara i početkom februara poraslo je interesovanje za korona virus, što je Trampov tim okarakterisao kao plan demokrata da osujete njegov reizbor.

Rana izvještavanja bila su netačna. Vlasti nisu znale dovoljno pa su novinare ostavljale u neznanju.

Odlaganje saopštenja u Kini

Situaciju je dodatno otežavala zatvorenost kineskih vlasti koje je SZO tokom epidemije SARS 2002. optuživala da zataškava broj slučajeva.

Ono što je objavljeno na “FluTracker” odnosilo se na ljude koji su bili sedmicama bolesni. Osam lejkara koji su izrazili zabrinutost prije saopštenja vlade 31. decembra bili su uhapšeni. Jedan od onih koji je razotkriio istinu Li Venliang je postao nacionalni heroj prije nego što je umro.

Sanders je znala da se radi o nečemu jedinstvenom (čitaj:problematičnom) upravo zato što je kineskim vlastima bilo teško da saopšte da imaju zdravstvenu krizu.

Mediji u Kini, inače, ne objavljuju ništa bez dozvole vlasti koja vijesti o bolesti posmatra kao negativne i potencijalnu prijetnju po društveni poredak.

“Kina uvijek saopštava dobre vijesti. Kad pet dana ne čujete ništa, to zahtjeva više istraživanja”, rekla je blogerka kojoj su pomogali spoljni saradnici, najčešće entuzijasti, bez ljekarskog znanja koji su joj slali linkove do raznih lokalnih medija.

Pomagali su joj i ljekari iz Hong Konga, ali i stanovnici Vuhana. Rezultati su bili šokantni: slike zdravstvenih radnika u zaštitnim odjelima, timovi za dezinfekciju po ulicama, torbe sa tijelima na vozilima izvan bolnice.

Postalo je jasno da problem nije izolovan već zarazan i to po cijeli svijet.

Šeron Sandres od 2006. prati bolesti u oblasti finansija i nekretnina. Sve je počelo kao hobi, a preko bloga je upoznala mnogo zanimljivih i inteligentnih ljudi.

Njene objave najavljivale su i ptičji grip 2006. godine, svinjski grip tri godine kasnije, pa ptičji grip u Kini 2013.

Na njenom blogu nema nikakvih reklama, njeni godišnji troškovi su hiljadu dinara, a sve radi iz ljubavi. Ovih dana imala je 315, 000 jedinstvenih posjetilaca koji su na njen sajt kliknuli 15, 5 miliona puta što je daleko više od 11, 6 miliona za cijelu 2019.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh