Svijet

Ministar zdravlja upozorio: Švicarci da prestanu da se ljube tri puta u obraz

Švicarci bi trebalo da razmisle o oslobađanju od navike da se svakodnevno pozdravljju ljubeći su u obraz, izjavio je danas ministar zdravlja Švicarske Alan Berse.

Pozdrav - Vjenčanja.info.com

U Švicarskoj i susjednoj Francuskoj uobičajeno je da se žene i osobe suprotnog pola pozdrave poljupcima u obraz, ali se Švajcarci, za razliku od drugih zapadnih zemalja, ljube tri puta.

Znamo da je držanje odstojanja u društvu najbolji način da se uspori širenje virusa. Zato bi ozbiljno trtebalo razmisliti o tome da se ljudi odrknu pozdrava s ljubljenjem – rekao je Berse, prenosi “Hayat“.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran juče je savjetovao Francuzima da se ne rukuju zbog epidemije virusa korona, ali ništa nije rekao o ljubljenju prilikom pozdravljanja.

Jedan švajcarski zvaničnik je najavio nove mjere, među kojima će biti hitna zabrana rukovanja.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je redovno pranje ruku jedna od najvažnijih mjera u sprečavanju širena zaraze.

Švicarska i Francuska se graniče sa sjevernom Italijom, gdje je izbila najgora epidemija virusa korona u Evropi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh