BiH

Čerkez: “Pratimo situaciju u vezi sa kineskim turistima, provjereni radnici i u Zvirovićima”

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje u Federalnom ministarstvu zdravstva izjavio je za “BHRT” da su kineski državljani obišli određena mjesta i gradove u Hrvatskoj, produžili u Neum, gdje će prenoćiti i sutra produžiti svoje putovanje prema Sarajevu.

Opasnost od novog virusa iz Kine - BHRT.ba

“Epidemiolog Federalnog zavoda nalazi se na granici koji će izvršiti sve provjere koje su potrebne, tretiramo turiste kao što su turiste tretirali i u svim zemljama. Pridržavamo se svih mjera kojih se pridržavaju sve evropske države, mi imamo stalno kooridnaciono tijelo, sve informacije razmjenjujemo i znamo šta se dešava. Nema razloga za zabrinutost, radimo mjere predostrožnosti i pratimo situaciju”, navodi Čerkez.

Napomenuo je da je izvršen uvid stanja radnika kineske kompanije u Zvirovićima koja radi na izgradnji autoputa i da je situacija uredna. Date su upute šta treba da se radi i, kako navovi, postupa se u skladu sa svim dobijenim preporukama.

Čerkez je još jednom napomenuo da razloga za paniku nema, za mjere opreza ima. Podsjetio je da su upute u slučaju svih respiratornih infekcija iste: prati ruke, obratiti pažnju na ličnu higijenu, ne kretati se u grupama, navodi “BHRT“.

“Ono što je jedino problematično što još uvijek se iznalaze međunarodna rješenja, nigdje nije ni u jednoj zemlji Evrope uskraćeno putovanje, što znači da nije vrijeme za uzbune tog tipa koje su se pojavile u medijima”, istakao je Čerkez.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh