Svijet

Američki ambasador evakuisan iz ambasade u Bagdadu

Američki ambasador u Iraku i osoblje evakuisani su iz ambasade u Bagdadu iz bezbednosnih razloga, nakon nasilnih protesta ispred zgrade, javlja agencija Rojters pozivajući se na dva izvora u Ministarstvu spoljnih poslova Iraka.

No image - Haber.ba

Policija je koristila suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su došli da protestuju ispred američke ambasade u Bagdadu posle vazdušnih udara SAD u kojima je ubijeno 25 pripadnika proiranske šiitske oružane grupe, javlja Asošijejted Pres (AP).

Premijer Iraka Adil Abdul-Mahdi izjavio je da će svako nasilje protiv ambasada ili stranih predstavništava biti spriječeno i kažnjeno po zakonu.

Desetine pristalica iračke šiitske paravojne grupe provalili su kapiju i upali u kompleks ambasade, na šta su američke snage uzvratile suzavcem i šok bombama, prenose očevici.

Izvještač agencije AP javlja s lica mjesta da se diže plamen iz kompleksa amabasade i da su najmanje tri američka vojnika na krovu zgrade. Ne zna se, za sada, šta je izazvalo požar u prijemnoj zoni blizu parkinga. Čovjek preko razglasa pozivao je demonstrante da ne ulaze u kompleks.

Demonstranti su prethodno prisustvovali sahranama ubijenim u jednom kvartu u Bagdadu posle čega su peške otišli do jako obezbeđene Zelene zone gde se nalazi američka ambasada.

Novinari AP-a videli su masu kako pokušava da upadne u ambasadu uz uzvike “Dole SAD”.

Videlo se kako se obezbeđenje povlači u zgradu ambasade dok su demonstranti gađali zgradu flašama vode i lomili bezbednosne kamere ispred ambasade, prenosi AP.

Demonstranti su takođe na zidove ambasade kačili žute zastave milicije Kataeb Hezbolah koju podržava Iran na koju su SAD izvršile napad u nedelju.

Kako prenosi Frans pres iračke bezbednosne snage su došle ispred vrata ambasade kada su demonstranti počeli da budu nasilni, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh