Svijet

Američki špijun osuđen na smrt u Iranu

Dvije osobe su osuđene na zatvorsku kaznu zbog špijuniranja za SAD, a četiri jer su proglašene britanskim špijunima.

špijuniranje- ilustracija

Iranski sud je jednu osobu osudio na smrt zbog špijunaže za SAD, dok je još šestero dobilo zatvorske kazne od deset godina.

Dvije osobe su osuđene na zatvorsku kaznu zbog špijuniranja za SAD, dok je četvero dobilo istu kaznu jer su proglašeni britanskim špijunima, prenosi Reuters, objavio je Tanjug.

“Jedna osoba je osuđena na smrt zbog špijuniranja za SAD… ali je na presudu uložena žalba”, izjavio je glasnogovornik suda Gholamhossein Esmaili.

On je potvrdio da su izrečene i destogodišnje kazne zatvora za ostale optužene.

Presude dolaze u jeku tenzija između SAD-a i Irana otkako je administracija Donalda Trumpa odlučila prošle godine da povuče ovu zemlju iz nuklearnog dogovora i ponovo uvede sankcije Iranu.

Još nije poznato da li su ove presude povezane sa objavom Irana u julu da je zarobio navodnih 17 špijuna koji su radili za CIA-u.

Osude špijuna
Teheran povremeno objavljuje da je pritvorio špijune koji rade za strane zemlje, kao što su SAD i Izrael. Iranske vlasti su u junu objavile da su pogubile bivšeg zaposlenika Ministarstva odbrane koji je osuđen da je špijunirao za CIA-u.

U aprilu je objavljeno da je Iran otkrio 290 špijuna CIA-e izvan i unutar zemlje u nekoliko posljednjih godina.

Ranije su također dosuđivane teške kazne za špijuniranje. U augustu su uhapšene dvije osobe, uključujući Britanca sa dvojnim državljanstvom, i osuđene na više od deset godina zatvora po optužbi da su radile za Izrael.

Prije gotovo dvije godine, Teheran je osudio tri osobe sa dvojnim državljanstvom i jednog stranca po nepoznatim optužbama.

Među njima je bila i Nazanin Zaghari-Ratcliffe, sa iranskim i britanskim državljanstvom, koja je stupila u štrajk glađu zbog načina na koji se postupalo prema njoj u zatvoru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh