Internet

“Huawei” spreman da zamijeni i “Google Maps”

Kompanija “Huawei Technology”, nakon promocije novog operativnog sistema “Harmony OS” koji će zamijeniti “Android”, planira da u oktobru predstavi i vlastiti servis za mapiranje, ukoliko im američka vlada zabrani korištenje “Google mapa” na njihovim pametnim telefonima.

Google Maps - Twitter

Usluga mapiranja “Huaweia”, poznata kao “Map kit”, neće moći direktno da se koristi, ali je osmišljena da ohrabri programere da izrade aplikacije koje se zasnivaju na njegovim mogućnostima.

“Map kit” će biti povezan sa lokalnim servisima za mapiranje i pokrivaće oko 150 zemalja i regiona.

Američka internet stranica namijenjena za rezervacije smještaja “Booking Holdings”, biće jedna od softverskih kompanija koja ce biti partner “Huaweia” na poslovima mapiranja.

Ovaj korak je od presudnog značaja kako bi “Huawei” održao popularnost svojih pametnih telefona na međunarodnom tržištu. Chang Pingan, predsjednik poslovne grupe “Huawei” za potrošače, ističe da je više od polovine aplikacija za mobilne telefone zavisno od određivanja lokacije uređaja i oslanjaju se na mogućnosti mapiranja, prenosi “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh