BiH

Udaju se, promjene prezime, pa na granicu dođu sa starim pasošem

– Lice koje promijeni lično ime, ime ili prezime, dužno je promijeniti i putnu ispravu jer su njegovi novi generalijski podaci evidentirani u registru matičnih knjiga i bazama podataka Agencije za identifikaciona dokumenta i razmjenu podataka i ne slažu se s podacima upisanim u putnu ispravu, te kao takva ta putna isprava nije validna za prelazak državne granice – upozoravaju u Graničnoj policiji.

Pasoš - Nkp.ba

Po zakonu, lice koje promijeni lično ime ili samo ime ili samo prezime dužno je u roku od 15 dana od upisa promjene u matične knjige podnijeti zahtjev za zamjenu ličnih isprava, pišu “Nezavisne“.

Ukoliko se tokom vršenja graničnih provjera utvrdi da je lice promijenilo generalijske podatke, a nije zamijenilo dokumenta, o tome obavještavamo nadležni organ za izdavanje putne isprave, koji sprovodi postupak eventualnog utvrđivanja prekršajne odgovornosti lica zbog propuštenog roka za zamjenu putnih isprava – ističu u Graničnoj policiji.

Iz GP BiH apeluju na sve građane da prilikom polaska na put provjere validnost putnih isprava, kao i rok važenja istih, te da ne koriste putne isprave koje su nadležnom organu prethodno prijavljene kao izgubljene ili ukradene.

Podsjećamo za ulazak u Srbiju i Crnu Goru, za punoljetne osobe dovoljna je samo lična karta, dok je za ulazak u Hrvatsku potreban važeći pasoš.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh