Aktuelno

Evropa: Svi hibridni i električni automobili moraju biti opremljeni sistemom upozorenja

Novi zakoni u Evropskoj uniji nalažu da svi hibridni i električni automobili moraju biti opremljeni sistemom upozorenja pod nazivom Acoustic Vehicle Alert System (AVAS).

Saobraćaj u Sarajevu - Fokus.ba

Sva nova elektrificirana vozila će morati posjedovati uređaj za emitovanje buke kako bi upozorili pješake, bicikliste i druge ranjive učesnike u saobraćaju na svoje prisustvo.

Nova pravila jasno govore da svako električno i hibridno vozilo s četiri točka, bez obzira da li je privatno ili komercijalno, mora biti opremljeno AVAS sistemom od 1. jula ove godine. Još uvijek nije jasno da li će se pravila odnositi na sve hibride ili samo na modele koje mogu koristiti i samo električni pogon.

AVAS će se morati aktivirati pri brzini većoj od 20 km/h, a jačina zvuka mora biti minimalno 56 dB, dakle slična zvuku rezača papira.

Zvuk treba biti kontinuiran te se treba mijenjati ovisno o ubrzanju i usporavanju vozila, slično kao u slučaju vozila s konvencionalnim pogonom, izvještava “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh