Fudbal

Lončar vjeruje da će Rijeka pobijediti Dinamo i osvojiti Kup

Plasman u finale Hrvatskog fudbalskog kupa, zakazano za 22. maj u Puli, definitivno je donio prolaznu ocjenu za prvih šest mjeseci trenerskog staža Igora Bišćana na Rujevici. Pobjeda na gostovanju kod Intera (2:1) jasno je pokazala da je Rijeka, uprkos nevjerovatnim problemima sa povredama, ove sezone najbolji hrvatski klub nakon nedodirljivog Dinama. Jednu od ključnih rola u imao je Stjepan Lončar.

No image - Haber.ba

Njegov precizan udarac sa ruba kaznenog prostora u 87. minuti dvoboja sa Interom donio je dva gola prednosti i otklonio je dvojbe vezane uz konačni ishod. Doduše, na početku nadoknade Josip Brezovec je savladao Simona Slugu i donio tanku nadu Interu, ali tada je već bilo kasno za preokret.
Stoga nije na odmet podsjetiti da su ogledi sa Zaprešićanima obilježili Lončarovu prvu sezonu pod okriljem HT Prve lige. Naime, debitantski nastup u dresu Rijeke upisao je 3. augusta prošle godine, kada je u 80. minuti prvenstvene utakmice sa Interom na Rujevici (4:0) ušao u igru umjesto Alexandera Gorgona.

Prvi i jedini crveni karton u HT Prvoj ligi Lončar je zaradio u 36. minuti prvenstvenog gostovanja kod istog suparnika. Bilo je to 19. oktobra prošle godine, u Bišćanovom debitantskom nastupu na klupi Rijeke (2:1). Zatim, u 69. minuti još jedne prvenstvene utakmice sa Interom u Zaprešiću (3:0), odigrane 10. februara ove godine. Lončar je zabio svoj prvi i do prošle srijede jedini gol u dresu Rijeke.

– Znali smo da će biti teška utakmica i tako smo se i pripremali. Nije bilo lako nakon poraza na Poljudu. Zato smo jedva čekali polufinale Kupa da vratimo pozitivnu atmosferu u svlačionicu. Sada se moramo maksimalno kvalitetno pripremiti za finale. U Pulu idemo po Rabuzinovo Sunce, kazao je Lončar.

Je li veliki oprez u igri bio posljedica važnosti ove utakmice?

– Format Kupa nikome ne daje priliku za popravni ispit, a Inter nije imao šta izgubiti. Osigurali su ostanak u ligi i potpuno su se fokusirali na polufinale Kupa. Stisnuli su se i dosta su pojačali odbranu i vezni red. Međutim, uspjeli smo probiti nakon pola sata. Bilo je dosta nervoze do tog gola za naše vodstvo, ali kasnije je odčepilo. Nakon toga smo puno lakše igrali, a meni se posrećilo da zabijem naš drugi gol samo deset minuta od ulaska u igru.

Do tog trenutka Inter je opasno prijetio?

– Ulog je bio veliki i logično je da su tražili izjednačenje. Naravno, mi im to nismo dozvolili. U nadoknadi su uspjeli zabiti, a takva vrsta neizvjesnosti nam nije trebala. Međutim, mislim da je naša pobjeda zaslužena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh