BiH

Avdić: “Nakon što sam preživio strijeljanje, nisu očekivali da ću se pojaviti”

Nedžad Avdić imao je samo 17 godina kada je preživio strijeljanje u okolici Zvornika.

Nedžad Avdić - Twitter

U petak su mu se strašne slike vratile. U rodnoj Srebrenici otišao je na promociju knjige Dušana Pavlovića “Bitka za Srebrenicu – rat za civilizaciju”, koja otvoreno, besramno i neutemeljeno negira najstravičniji zločin u Evropi.

Knjiga laži

“Otišao sam na promociju i slušao kako se govore laži. Niko nije očekivao da će se neko od žrtava, svjedoka genocida pojaviti. Reagirao sam kako sam jedino mogao, jasno i glasno rekao autoru da su u knjizi napisane laži, da ispravlja istoriju, iskrivljuje činjenice koje su potvrđene i od Suda u Hagu”, kazao je u subotu za “Avaz” Avdić, dodavši da nije bilo jednostavno skupiti snagu i otići, ali da nije imao šta izgubiti.

Nedžad Avdić u Srebrenici – Avaz.ba

Avdić podsjeća da ovo nije prvi skup na kojem su se o Srebrenici govorile laži. I prije je, s još nekoliko Srebreničana, pokušao na laži odgovoriti istinom.

“Prošle je godine bio jedan skup na kojem su negirali genocid. To je bilo testiranje za sve buduće skupove. Ova promocija bila je dosta ozbiljna. Bio sam s još nekoliko sapatnika, oni su također preživjeli golgotu, izgubili svoje najdraže. Ne znam kako autore i one koji organizuju ovakve stvari nije sramota”, ističe Avdić.

Napeta situacija

Ovaj Srebreničanin, kojem su i otac i amidža strijeljani te 1995. godine, kaže da je na brutalne neistine teško ne reagirati. No, sebi je obećao da će biti dostojanstven.

“Bila je napeta situacija, tu su bili i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, lokalni srpski političari. Svi su oni dali podršku i autoru i knjizi. Sve je to strašno, ali ja se nastavljam boriti za istinu”, kazao je Avdić za “Avaz“.

Niko nije očekivao da će se neko od žrtava, svjedoka genocida pojaviti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh