BIZnews

Ovo je novi Greyp, prvi pametni električni bicikl na svijetu: Mate Rimac predstavio svoju novu “zvjerku”; Krenula prodaja, zbog velikog interesa srušila se web stranica

Hrvatski poduzetnik svjetskog glasa Mate Rimac u petak navečer je i službeno predstavio novi pametni električni bicikli Greyp G6 u domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Greyp G6 - Novac.jutarnji.hr

Ne samo da je podigao veo s novog e-bicikla, već je podigao prašinu među okupljenima organiziravši i demonstraciju uživo. Kako bi pokazao sve performanse e-bicikla na kojem se radilo četiri godine i koji cilja promijeniti biciklističku industriju, kamere ugrađene na G6 biciklu uživo su prenosile kretanje biciklista koji je u nekoliko minuta, popraćen bučnim ovacijama, uletio u prostore HDLU-a, vozeći od glavnog zagrebačkog trga. I ne samo to, bicikl je kretanje u stvarnom vremenu pratio preko GPS-a, analizirao teren i mjerio otkucaje srca biciklista. Kada se otkucaji srca povećaju, električni motor bicikla, koji pomaže prilikom pedaliranja, na sebe preuzima veći dio teret.

Od početka se mislilo da želimo postići nemoguće, ali mi želimo biti najbolji na svijetu. Ako to ne možemo biti, onda to nećemo niti raditi. Danas nije riječ o Rimcu, riječ je o Greypu – otvorio je ceremoniju Rimac koji je dijelom vlasnik kompanije Graype Bikes, a jedan dio pripada i njemačkom Porscheu.

Prodaja novog Greypa krenula je u petak navečer na webshopu, cijena se kreće od 6500 do 7500 eura, a kako se doznaje Rimčev je tim već prodao nekoliko primjeraka na neviđeno. Zbog velikog se interesa javnosti u jednom trenutku večeri čak srušila njihova internetska stranica. Tržište na koje ciljaju je globalno, ali što se Evrope tiče, najviše računaju na tržišta Njemačke, Austrije i Švicarske.

Govoreći o viziji i ideji nove inačice e-bicikla G6, Rimac je kazao da su naglasak pomaknuli sa snage i brzine na pamet jer su shvatili da je brzina e-bicikala regulirana.

Zato smo se odlučili za implementaciju visoke tehnologije i naprednih mogućnosti povezivanja. Ta je tehnologija, koju danas predstavljamo, važnija i od samog bicikla – naglasio je mladi poduzetnik iz Svete Nedelje.

Osim što je G6 pogonjen električnim motorom koji doseže maksimalnu brzinu od 25 km/h te ima bateriju koja će zadovoljiti domet od oko 100 kilometara s jednim punjenjem, ono što ga izdvaja jest mogućnost spajanja na internet preko kojeg G6 prikuplja podatke u vožnji, prati i pazi na biciklista, pa čak i s njime komunicira preko mobilne aplikacije. Naime, visoka tehnologija novog G6 plod je suradnje Greypa i Hrvatskog Telekoma (HT).

Teleoperator je razvio eSIM, tehnologiju temeljenu na Internetu Stvari koja, među ostalim, omogućava Rimčevom e-biciklu da prati preko 50 telemetrijskih podataka u vožnji. Snagu biciklista, nagib bicikla, G-silu, barometarski tlak, teren, a na temelju tih podataka bicikl sam sudjeluje u vozačkim odlukama.

Tako će pratiti otkucaje srca vozača ili prateći rutu poslati poziv u pomoć ako detektira da je biciklist u opasnosti. Korisnik biciklu može slati naredbe, čak i kada nisu na istoj lokaciji, uslikati sliku preko ugrađenih kamera i objaviti je na društvenim mrežama ili mu poslati poruku.

Kao lideri digitalne transformacije Hrvatske stvaramo poticajno okruženje za inovacije i korištenje novih tehnologija. Ponosni smo na partnerstvo s jednom od najinovativnijih kompanija Greyp Bikes u kojem smo zajedno uspjeli u potpuno novi proizvod implementirati tehnologiju eSIM, u čijem je razvoju HT predvodnik – istaknula je Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma i glavna operativna direktorica za privatne korisnike, piše “Novac.hr“.

Uza svu elektroniku i software, G6 je i punokrvni off-road brdski bicikl i nimalo ne zaostaje za prethodnim modelom iz 2015. godine. Pogonjen je baterijom od 700 vatsati, a motor od MPF Drive-a specijalno je prilagođen za Greyp. Novi Greyp dolazi u tri verzije, G6.1, G6.2 i G6.3. Okvir je napravljen od kompozita ojačan karbonskim vlaknima, enduro geometrije na 27,5+ gumama, s ovjesom od 150 mm hoda izrađen s RockShox komponentama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh