Svijet

Žena nedavno rodila iako nikad nije imala spolni odnos

U dobi od 25 godina ona se udala i tek tada rekla suprugu problem s kojim se nosi

Revati Bordawekar-Fokus.ba

30-godišnja Revati Bordawekar iz Indije začela je medicinski potpomognutom oplodnjom. Prirodnim putem nije išlo jer bi joj se spolni organ, kako kaže, stisnuo pri bilo kakvom dodiru, piše “Fokus.ba“.

Revati je osjetila da nešto nije u redu kad bi samo i pomislila na tampon jer bi se njeni vaginalni mišići stisnuli.

S 22 godine prvi ga je put pokušala upotrijebiti, no nije uspjela jer bi joj se pri svakom pokušaju otvor vagine zatvorio.

U dobi od 25 godina ova se Indijka udala i tek tada rekla suprugu problem s kojim se nosi. Pokušavali su sve, no ništa nije pomagalo pa su se obratili ljekarima.

Pregledana je pod općom anestezijom i tada joj je utvrđeno da ima vaginizam, stanje u kojem se vaginalni mišići stišću nehotice.

Ljekari su joj operacijom odstranili himen i proširili je u nadi da će biti bolje. Međutim, ni to nije pomoglo pa se par u maju prošle godine odlučio za postupak medicinski potpomognute oplodnje.

“Bili smo očajni, jako smo htjeli dijete, pa sam se odlučila obratiti grupama koje okupljaju žene koje također pate od ovog poremećaja”, ispričala je.

Nakon drugog pokušaja ostala je trudna. Iako je bila spremna na carski rez, Revati je htjela doživjeti potpuno iskustvo majčinstva te je odlučila roditi prirodnim putem. Morala se psihički pripremiti za to i, unatoč vaginizmu, rodila je kćer Evu.

Moja je kći rođena 9. februara nakon 48 sati rađanja. Bila sam otvorena sedam i pol centimetara i tad sam tražila epiduralnu jer su bolovi postali neizdrživi. Kada je moja babica rekla da je vrijeme da počnem tiskati, počela sam razmišljati o svojoj borbi s vaginizmom još od tinejdžerskih dana. Pomislila sam kako sam se loše osjećala svaki put zbog nečeg što većini dođe prirodno. I tad sam bila spremna za tiskanje”, ispričala je hrabra mama.

Revati je rekla kako još nisu pokušali imati spolni odnos.

“Ako sam mogla roditi dijete od skoro tri kilograma s opsegom glave od 33 cm, onda valjda mogu primiti unutar sebe penis s mnogo manjim opsegom”, rekla je.

“Vaginizam vas neće spriječiti da postanete majka. Ako sam mogla ja, i to s teškim oblikom vaginizma, moći ćete i vi”, poručila je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh