BiH

Nezadovoljstvu nigdje kraja: Prosvjetari u HNK ponovo prijete štrajkom

Osnovne škole u Hercegovačko-neretvanskom kantonu najavile su novi štrajk upozorenja.

Prosvjeta-HNK

Ovu informaciju za Haber.ba potvrdio je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja po bosanskom planu i programu, Omer Tipura, podsjećajući da je na posljednjem sastanku odlučeno da se ide u štrajk upozorenja, koji bi trebao biti organizovan 11. februara, i to tokom prvog sata u obje smjene.
– Proveli smo anketu po školama, a prema svim raspoloživim informacijama većina članova je za to da idemo u štrajk, kazao je.

Glavni razlog je kaže, nepovećanje koeficijenta.
– Tokom usaglašavanja kolektivnog ugovora, kada se pregovaralo o povećanju plate, tražili smo da nam se poveća koeficijent.

Na kraju je povećana tek osnovica, dok je koeficijent ostao isti. Također, jedan od razloga je i taj što isplata presuda ne ide planiranim tempom. Nastavnici iz nekih škola su dobili novac, neki ne… Jedan od razloga je i nedonošenje pedagoških standarda, dodao je Tipura.

Predsjednik Sindikata osnovnih škola po hrvatskom planu i programu Slavko Lauš ranije je za medije rekao da će sve detalje reći na konferenciji za medije koja će se održati u danas u 11 sati u prostorijama Unije sindikata.

Josip Milić predsjednik Sindikata srednjih škola rekao je da srednje škole još uvijek nemaju informacije o štrajku, te da će tokom naredne sedmice nakon sastanka odlučiti o tome i izaći u javnost.

– Naš kolektivni ugovor istječe 20. februara, kada planiramo početak novih pregovora sa Vladom HNK-a, kratko je dodao Milić, ne želeći prejudicirati informacije o štrajku. Iz Vlade su nam kazali kako će se po ovom pitanju danas obratiti javnosti putem saopštenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh