Region

Hrvatska priznala Juana Guaida za predsjednika Venecuele

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopštili su da je Hrvatska među zemljama Evropske unije koje priznaju Juana Guaida za predsjednika Venecuele.

No image - Haber.ba

Snažno osuđuju ‘kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i povrijeđivanje građana te brojnih hapšenja’.

Ministarstvo u saopštenju navodi da žele mirno i demokratsko rješenje ‘u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i Ustavom Venecuele’.

‘Hrvatska podupire demokratski izabrana legitimna tijela Venecuele, Nacionalnu skupštinu i njenog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija’, kaže se u saopštenju, piše “Dnevnik“.

U tom se pogledu Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU.

U okviru nastojanja za mirno prevladavanje aktuelne krize, Hrvatska je podržala uspostavu Međunarodne kontaktne grupe za Venecuelu, koja treba pomoći u stvaranju uslova za vjerodostojni politički proces i održavanje izbora.

Hrvatska podržava građane Venecuele u njihovoj želji za prestankom nasilja i mirnim i demokratskim rješenjem krize.

‘S partnerima u EU radimo na omogućavanju pružanja humanitarne pomoći, koju zbog zabrane režima nije moguće dostaviti. U tom kontekstu Hrvatska je posebno zabrinuta za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi u Venecueli’, navodi se u saopštenju.

Zajedničku izjavu u kojoj priznaju Guaida za predsjednika osim Hrvatske potpisali su još i Španija, Portugal, Njemačka, Velika Britanija, Danska, Holandija, Francuska, Mađarska, Austrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Češka, Latvija, Litvanija, Estonija, Poljska te Švedska.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh