Svaštara

Pogledajte četiri pravila za odabir savršenog tepiha

Pravi je izazov pronaći tepih koji će odgovarati vašem dnevnom boravku po veličini, obliku, teksturi, uzorcima i nijansama boja.

tepih - Pixabay

U prodavnicama se možemo zaljubiti na prvi pogled u bezbroj tepiha, ali ako se ne slažu sa samo jednom od navedenih karakteristika, može izazvati pravu katastrofu u uređenju enterijera.

U skladu s osnovnim pravilima, prije nego što zakoračite u prodavnice sa tepisima, pogledajte šta treba da uzmete u obzir prilikom njihovog odabira.

Funkcija tepiha i vaš način života
Prije nego što odlučite kolika veličina tepiha vam je potrebna, koja boja, oblik i koju teksturu želite, morate voditi računa o tome kakav je vaš način života i kakve su vaše navike sprovođenja vremena u dnevnom boravku. Je li vam prioritet udobnost ili elegancija? Imate li kućne ljubimce?

Pravilo veličine tepiha
Ako u dnevni boravak postavite tepih koji je prevelik, vizuelno ćete smanjiti prostor. Ako pak postavite tepih manjih dimenzija, prostor će izgledati nedovršeno. Dizajneri enterijera za ovu situaciju imaju zlatno pravilo postavljanja tepiha. Za početak, kupujte ga tek kada imate sjedeću garnituru. Zatim gledajte da su vam prednje noge kauča smještene na tepih, a da su fotelje i ostali sjedeći namještaj u potpunosti na tepihu.

Tekstura tepiha
Kada se govori o teksturi tepiha važno je uzeti u obzir navike življenja. Veliku ulogu u odabiru teksture tepiha igra činjenica da li imate kućne ljubimce, koliko često prelazite preko tepiha ili ipak ne puštate nikoga po ovom elementu u vašem dnevnom boravku. Ako je dnevni boravak prometan, uzmite u obzir vunene ili pamučne tepihe, a ako ipak nije, možete uložiti u svilene i antikne.

Boje i uzorci
Tepih kao dekorativni element može igrati veliku ulogu u utisku koji ostavlja vaš dnevni boravak. Može ga u potpunosti razigrati i dati mu onaj “wow” utisak, a može se savršeno stopiti s enterijerom. Na vama je da odlučite koju funkciju u dekoraciji ćete mu dati. Takođe, pripazite na to da se ne odlučite za svijetle boje ako je vaš dnevni boravak prometan, kako ne biste imali dodatnog posla s čišćenjem, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh