Zdravlje

Prijeti i širenje lajmske bolesti: Klimatske promjene utječu na porast broja krpelja

Prijavljeno gotovo 40 posto više akutnih slučajeva lajmske bolesti nego 2022. godine

espreso

Klimatske promjene mogle bi da izazovu porast broja krpelja i dovedu do povećanja broja slučajeva lajmske bolesti jer blage zime i toplija proljeća produžavaju period u kom su krpelji aktivni, saopćila je Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA).

Kako je navedeno, klimatske promjene vjerovatno će povećati aktivnost i broj krpelja u Velikoj Britaniji, što bi moglo dovesti do porasta slučajeva lajmske bolesti, prenosi “Sky News”.

UKHSA navodi da je prošlog ljeta u Velikoj Britaniji prijavljeno gotovo 40 posto više akutnih slučajeva lajmske bolesti nego 2022. godine i da su u Engleskoj u periodu od aprila do septembra prošle godine, kada su krpelji najaktivniji, prijavljena 882 akutna slučaja te bolesti.

Dodaje se da se očekuje da će potencijalno toplija i vlažnija klima dovesti do toga da krpelji budu aktivniji,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh