Svaštara

Bez hormona i sa produženim dejstvom – Stiže kontracepcijska pilula za muškarce

Uskoro stiže 'Pilula za muškarce' – u formi kontraceptivnog gela. Naučnici su razvili Vasalgel, sredstvo za sprječavanje neželjene trudnoće, za muškarce, bez hormona i sa produženim dejstvo. Gel djeluje isto kao i vazektomija, osim što proces nije nepovratan.

No image - Haber.ba


Tablete (Foto: Arhiva)

Gel funkcioniše tako što blokira kanale kojima sperma prolazi na putu iz testisa u penis. Vasalgel se ubrizgava direktno u te kanale, i sprječava spermu da izađe na isti način kao i vazektomija. Ako muškarac odluči da poništi dejstvo gela, on se može ukloniti veoma jednostavno, drugom injekcijom. Osim što je u pitanju injekcija, ovo baš dobro zvuči.

Vasalgel je smislio indijski naučnik Sudžoj Guha, koji proveo 30 godina radeći na toj ideji. “Parsemus” fondacija, neprofitna organizacija koja proučava medicinske metode koje nisu skupe, uspješno je testirala gel na pacovima i zečevima, i planira da počne testiranje na ljudima sljedeće godine.

Lijek se trenutno testira na babunima, koji su psihički slični ljudima. Tri babuna, kojima je ubrizgan Vasalgel, pušteni su da se pare. Nakon šest mjeseci parenja, nijedna od ženki nije ostala u drugom stanju. U oktobru, naučnici će ukloniti gel kako bi potvrdili da će babuni ponovo biti plodni.

Parsemus fondacija gaji uvjerenje da će proizvod uskoro biti dostupan ljudima.

– Ako sve prođe dobro, i budemo imali podršku javnosti, nadamo se da će Vasalgel biti na tržištu do 2016-2017. godine – kažu oni.

Naučnici pokušavaju da pronađu muški ekvivalent za kontraceptivne pilule još od 60-ih godina. Ako Vasalgel bude funkcionisao kako treba, sigurno će donijeti olakšanje ženama, kojima je potrebna podrška kad je kontracepcija u pitanju. Pilule za žene imaju sporedne efekte kao što je povećanje tjelesne težine, mučnina, a i od njih mogu da ih bole grudi. Pored toga treba svakodnevno voditi računa o tome da li su popile pilulu.

Ovaj proizvod takođe doprinosi i rješenju problema prenaseljenosti, budući da predstavlja revolucionarno otkriće kad je kontrola rađanja u pitanju.

(source.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh