Svaštara

Što je veća razlika u godinama, veća je i šansa za razvod

Evo kako određene razlike u godinama između partnera utiču na sam odnos…

U današnje vrijeme razlike u godinama između partnera postale su sve veće. Postavlja se pitanje koliko takve veze opstaju, da li više dovode do razvoda i koja razlika u godinama je optimalna.

Prema najnovijim istraživanjima, što je veća razlika u godinama, to je veća šansa za razdvajanje. Najidealnije su veze među vršnjacima. Na Univerzitetu “Emori” u Atlanti rađena je studija u kojoj je učestvovalo 3.000 ispitanika. Stručnjaci su otkrili da što je veća razlika u godinama između partnera, to je veći rizik od razdvajanja.

Kod parova među kojima je razlika pet godina, oko 18 odsto je veća šansa da se raziđu. Studija takođe ističe da se veze kod parova, gdje je razlika u godinama 20 i više, prekidaju mnogo češće. Najbolji izbor je pronalazak emotivnog partnera sličnog našim godinama i upravo tada da su procjene za razvod svedene na minimum.

Takođe, statistike su pokazale da bi rađanje bebe prije braka moglo pomoći u smanjenju šansi za razvod.

Suprotno uvreženom mišljenju, istraživači vjeruju da je najidealnija razlika među emotivnim partnerima oko jedne godine. Kod takvih parova stopa razvoda gotovo da i ne postoji, kada su u pitanju godine. Naravno, u vezama i brakovima uvijek ima drugih razloga za neslogu, pa i za razvod, istakao je Hugo Malon, jedan od istraživača studije.

Kako je istakao Dejvid Benet, stručnjak za emotivne odnose među partnerima, pomenuti primjeri pomažu ljudima da nađu zajednička interesovanja sa partnerom u okviru odabranih razlika u godinama.

“Ne savjetujem svojim klijentima da slijepo prate pravila, ali ih podstičem da dobro razmisle o gornjoj i donjoj starosnoj granici”, istakla je Kerol Roderik, stručnjak za odnose i veze, piše Mondo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh