Svaštara

Kada vidite koliko je talog od kafe koristan u domaćinstvu, nikada ga više nećete baciti

Ako uživate u kafi, evo nekih ideja kako možete iskoristiti njen talog.

Talog od kafe - Azramag.ba

Osim što nas kafa puni energijom za sve dnevne obaveze, njen talog može biti od velike pomoći i za higijenu i za ljepotu, ali i za gajenje cvijeća.

Saznajte kako možete da iskoristite ostatke kafe u svom domaćinstvu već danas.

Uklanja neprijatne mirise iz zamrzivača

Kako biste spriječili neprijatne mirise u zamrzivaču, stavite u njega suvu mljevenu kafu! Kafa će upiti mirise, zato je ubacite u prekrivenu činijicu sa rupama na poklopcu i ubacite u zamrzivač.

Promijenite sadržaj činije svake dvije nedjelje jer njena moć upijanja s vremenom prirodno slabi.

Olakšava čišćenje kamina ili peći

Ako se spremate da očistite kamin, prije nego što se uhvatite metle, posipajte nakupljeni pepeo talogom kafe. Vlažnost će povezati sitne čestice prašine i sprečiti njihovo raspršivanje po stanu kad počnete da čistiti. Ovo je jednostavan način da sprečite nastanak još većeg nereda!

Pomaže u borbi protiv tvrdokornih mrlja

Ako nemate žičani sunđer, za dodatno ribanje zagorjelih lonaca i šerpi, ali i prljavih tanjira, iskoristite talog kafe!

Podstiče rast cvijeća

Iskorišćena mljevena kafa i dalje je puna hranljivih materija koje se mogu upotrebiti kao đubrivo za biljke kojima odgovara kiseliji sastav tla.

Posipajte talog po zemlji na kojoj rastu grmovi ruža, rododendron, zimzelene biljke i kamelije i gledajte kako vaše biljke rastu.

Djeluje kao odlično sredstvo za piling

Ukoliko pravite sapun u kućnoj radinosti, setite se mljevene kafe! Ne samo da će ukloniti neugodne mirise, komadići kafe djelovaće kao nježan i mirisan piling. Uostalom veliki procenat anticelulit preparata sadrži kafu.

Eliminiše miris bijelog luka sa prstiju

Prilikom kuvanja neke namirnice mogu ostaviti jak miris na rukama. Čišćenje belog luka ili ribe pogotovo je problematično, pa uz sudoperu držite malo mlevene kafe, izribajte njome ruke i isperite ih vodom kako biste uklonili neželjene mirise, piše Telegraf.

Još jednu zanimljivu primjenu taloga od kafe možete pogledati u videu ispod teksta.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh