Svaštara

Kako natjerati orhideju da živne i ponovo procvijeta: Tajna je u tečnosti koju ovaj cvijet voli više od vode

Osim svijetlosti i prihrane, zalivanje orhideja pretvorilo se u posebnu „nauku“. Međutim, postoji jedan vrlo jednostavan trik koji će učiniti da vaša orhideja uvijek cvijeta i savršeno izgleda.

Tajna je u tečnosti koju ova kraljica među cvijećem voli više od vode.

Orhideja traži mnogo pažnje i nege. Za mnoge kraljica cvijeća, orhideja je posebno osjetljiva biljka.

Sve što treba da uradite da bi vaša orhideja „živnula“ i da bi se ponovo pojavili bujni i raskošni cvijetovi jeste da skuhate zeleni čaj.

Najbolje je koristiti onaj na mjeru iz prodavnica zdrave hrane, mada možete da upotrebite i onaj iz filter kesica.

Skuhajte zeleni čaj na uobičajen način – stavite jednu filter kesicu u dva decilitra provrele vode ili supenu kašiku zelenog čaja u rinfuzu, pa ostavite da odstoji desetak minuta. Potom izvadite kesicu ili procijedite čaj ako ste koristili onaj iz prodavnice zdrave hrane, pa ostavite da se ohladi.

Zalivajte orhideju sa po dvije kašike hladnog čaja dnevno pet dana zaredom, a onda dva dana napravite pauzu u korišćenju ove tečnosti za zalivanje biljke.

Ako orhideje pravilno gajite, uz ovaj „čarobni napitak“ vaše sobne ljepotice će sigurno ponovo procvijetati, piše Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh