Svaštara

Ako imate više od 50 godina, u kafu bi trebalo da dodate ovaj sastojak

Uticaj kofeina na organizam česta je tema istraživanja, posebno ako se uzme u obzir da mnogi konzumiraju više šolja kafe dnevno od preporučene doze.

U konzumiranju svih vrsta namirnica, pa i kafe, treba imati mjeri, kako se ne bi javili potencijalni štetni efekti.

Dr Pamela Pik naglašava da se nakon 50. godine života mnoge funkcije u organizmu usporavaju, ali da se ishranom to može poboljšati.

“Kurkuma jača imunitet i umanjuje upalne procese u zglobovima”, objasnila je. Kurkuma se sa razlogom naziva još i “kraljicom začina”, a može pozitivno uticati na očuvanje kognitivnih funkcija.

Jedan gram cimeta dnevno može smanjiti nivo šećera u krvi, lošeg holesterola i triglicerida.

“Cimet ima protivupalno i antimikrobijalno dejstvo. Održava nivo šećera u krvi jer usporava pražnjenje želuca nakon uzimanja hrane. Na taj način, sprečava da šećer naglo skače ili opada i poboljšava osjetljivost organizma na insulin”, naglasila je dr Pik. prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh