Svaštara

Sipajte ovo u mašinu sljedeći put kad perete crni veš: Kad vidite rezultat, nećete vjerovati svojim očima

Obično poslije nekoliko pranja lijepe žive boje izblijede, a omiljena bluza ili zavjese više ne prijaju oku kao na početku.

Veš mašina - pexels.com/rodnae-prod

Najveći problem su tamne i crne tkanine, a i kada je odjeća izrazito živih ili neonskih boja. Što je temperatura pranja viša, brže se oslobađamo boje zajedno sa mrljama i prljavštinom.

Ispostavlja se da obično pivo nam tu može pomoći.

To je sjajan način da blago izblijedjelim odevnim predmetima vratite sjaj, ali i odličan način da ih zaštitite prilikom pranja.

Dodajte pivo u veš – briljantan trik koji osviježava boju

Ako je vaša odjeća izgubila nešto od svoje žive boje i želite da je osviježite, samo joj pripremite pivsku kupku. Sipajte pivo u lavor i potopite odjeću nekoliko sati. Zatim ih isperite u vodi i operite na uobičajeni način. Ovaj tretman bi trebalo da osviježi boju tkanine. Najbolje je pripremiti ispiranje u omeru 1: 1, odnosno dodati istu količinu vode na svakih 0,5 l piva.

Dobro je koristiti ovu metodu s vremena na vrijeme kao sredstvo za spriječavanje blijedenja. To je odlična alternativa skupim i hemijskim proizvodima iz prodavnice. Takođe nije potrebno dragocijeno vrijeme koje je potrebno da se, na primejr, ofarba izblijedjela crna odjeća. Pivo je takođe jedan od proizvoda koji prirodno potamnjuje boju, pa je savršeno za njegu crne i tamnoplave odjeće.

Koristite tretman u zavisnosti od toga koliko često nosite i perete odjeću, pivska kupka bi trebalo da bude dovoljna jednom u dva mjeseca, piše Espreso.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh