Svaštara

PLASTIČNI HIRURG ŠOKIRAO OBJAŠNJENJEM OD ČEGA NAJBRŽE STARITE: LICE SE OBJESI, ODLAZE KOLJENA, LEĐA

Dugogodišnji plastični hirurg ima iznenađujuće upozorenje o tome koja vježba će vas brže postarati – trčanje.

hirurg - hayat

Pola mojih pacijenata me voli zbog toga, a pola mojih pacijenata me mrzi zbog toga – rekao je dr. Gerald Imber smijući se u isječku na TikToku.

Imber, koji se specijalizirao za zahvate lica i tijela, napominje da je trčanje, malo svakoga dana ili nekoliko kilometara svaki drugi dan, u redu, ali sve više od toga je previše.

Jeste li ikada vidjeli dugoprugaša, dugogodišnjeg trkača koji nije imao ispijeno, staro lice – pitao je 82-godišnjak u viralnom videu.

Prema njegovom mišljenju, ne samo da trčanje utječe na vaše crte lica, već također uzima katastrofalan danak na drugim dijelovima vašeg tijela.

Odlaze ti koljena, gležnjevi, leđa. Malo je glupo – rekao je.

Uprkos svim negativnim učincima koje trčanje može imati na tijelo, liječnik je priznao da tjelovježba ima dobrobiti ponovivši svoju tvrdnju da – kao i sve – treba raditi umjereno.

Dakle, ako želite malo vježbati, izvrstan aerobik pravi je način za vježbanje – objasnio je.

Na lošu stranu trčanja upozoravao je i ranije. Ističe kako je sjajno za krvožilni sistem, ali ne i za kožu, posebno onu lica.

Dok trčite, nosite sportski grudnjak kako ne biste opterećivali kožu prsa. Ali ne nosite grudnjak za obraze – slikovit je hirurg, dodajući kako se na usporenim snimkama trkača najbolje vidi kako se koža lica rasteže i poskakuje dok trče.

Tema “lice trkača” već se dugo raspravlja među stručnjacima. Triatlonka dr. Kiya Movassaghi rekla je da je takav izgled uzrokovan mršavim tijelom i stalnim izlaganjem suncu.

Vitki vrtlari, skijaši, građevinski radnici, surferi, jedriličari, tenisači, biciklisti, igrači golfa – popis se može nastaviti – često imaju iste karakteristike – rekla je dr. Movassaghi za Healthline.

Ljudi jednostavno brkaju uzročnost s korelacijom.

Kako starimo, naša koža proizvodi manje kolagena i elastina, a izlaganje UV zrakama ubrzava taj proces – dodala je.

Nije iznenađujuće da su mnogi korisnici TikToka požurili komentarisati video, koji je prikupio gotovo dva miliona pregleda otkad je objavljen prošlog mjeseca. “Ne moraš mi dva puta reći”, našalio se jedan korisnik. “Sjedim na daljinu”, rekao je drugi. “Potpuno se slažem s vama”, rekla je jedna osoba koja je tvrdila da je lični trener. “Trčim samo ako nešto dolazi. Dakle, ako me vidite da trčim… trebali biste i vi trčati”, našalila se četvrta osoba. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh