Svaštara

Najlakši mogući način da ogulite šipak

Nar je omiljen diljem svijeta zbog svoje prekrasne boje, slatko-oporog okusa i soka punog antioksidansa

Nejestiva crvenkasta kora štiti jestivu, rubin-crvenu, jezgru nalik na dragulj ili zrna iznutra — od kojih svaka sadrži sok koji okružuje malu hrskavu sjemenku.

Plodove nara volimo u šampanjcu, na vrhu salate ili u želeu. Ne znamo možete li pogriješiti ako koristite šipak kao sastojak. Ako već niste ljubitelj, ovo okruglo, tvrdo voće može biti pomalo zastrašujuće. Ali, zaista nije, uz ove savjete i trikove, rezanje voća je jedinstveno i zabavno.

KAKO ODABRATI ŠIPAK

Šipak ne sazrijeva nakon što se ubere, stoga je u trgovini važno odabrati lijepo i zrelo voće. Preporuča se jarko crvene boje (blijede znači nedovoljno zrele) plus koji vam se čine teškim zbog svoje veličine. Ako je težak, znači da je stvarno sočan.

Kako izrezati i izvaditi sjemenke nara

Brzi savjet: mrlje od soka nara ostaju, stoga nemojte nositi bijelo i svakako koristite dasku za rezanje kako vaš pult ne bi pocrvenio.

Priprema nara za jelo drugačiji je proces od jednostavnog zagrizanja jabuke, ali je jednostavan ako slijedite ove korake.

Odrežite krunu. Plod ima malu, šiljastu izbočinu na jednom kraju koja izgleda poput krune. Oštrim nožem odrežite krunu zajedno s malo bijele srži ispod.

Narežite na dijelove. Prođite nožem od krunskog kraja sve oko nara, zarežite koru bez rezanja ploda i dijeljenja na pola. Ako primijetite male izbočine koje se spuštaju niz duljinu vašeg nara, zarežite duž tih izbočina. Ponovite, podijelite na četvrtine.

Rastavite. Uhvatite svaku stranu rukama i nježno, ali čvrsto prelomite na pola duž zarezanih linija. Svaku polovicu izlomite na četvrtine.

Uklonite udubljenja. Dijelove stavite u zdjelu s vodom i prstima razvaljate zrna, odvajajući ih od srži koja će plutati. Također možete držati dio nad zdjelom, vrhovi okrenuti prema van, i udariti koru drvenom žlicom da uklonite jestivo voće. Ako koristite ovu metodu, vjerojatno ćete morati upotrijebiti svoje prste kako biste izvadili još neke tvrdoglava zrna.

Odbacite koru i srž. Kora i bijela srž su nejestivi i treba ih baciti nakon vađenja plodova.

KAKO ČUVATI SJEMENKE NARA

Šipak je otporno voće i izdrži tjednima u hladnjaku. Dok cijeli šipak možete čuvati nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Stoga se preporuča čuvanje cijelog voća u ladici hladnjaka četiri do pet tjedana. Možete čuvati na sobnoj temperaturi, ali voće dehidrira i teško ga je rezati za otprilike tjedan dana. Također, ne preporučuje se zamrzavanje cijelog voća.

Oguljene kore nara čuvaju se do dva tjedna u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ili do godinu dana u zamrzivaču. Zamrzavanje je odličan način za očuvanje plodova nara, samo ne zaboravite ih ukloniti s kore i opne prije zamrzavanja, PIŠE jUTARNJI.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh