Svaštara

Fantastična poza kod vođenja ljubavi za pomalo lijene parove

‘Ne samo da ova poza djeluje opuštajuće, nego i izaziva oslobađanje oksitocina, hormona za koji istraživači vjeruju da je povezan s osjećajem povezanosti i seksualnog uzbuđenja’

lepaisrećna

Intimnost s partnerom prije i nakon seksa jednako je važna kao i samo vođenje ljubavi. Poza u kojoj oba partnera leže na boku, jedan okrenut prednjom stranom tijela prema leđima drugoga, priljubljeni svakim dijelom tijela, od stopala do lica, zagrljeni – to je položaj koji pokazuje njihovu bliskost i ljubav.

U seksu bi to nazvali ‘položaj kašika’ i odličan je ako ste oboje pomalo lijeni i zainteresirani za polagani seks bez puno uloženog fizičkog napora. Oba partnera leže na boku, žena je leđima okrenuta prema muškarcu, a on odozada polagano penetrira. Osim osjećaja seksualnog zadovoljstva, partneri i dalje osjećaju bliskost i duboku emotivnu povezanost.

Stručnjaci za međuljudske odnose kažu da ova poza, poznata i kao ‘žlica’, pokreće jake emocije i trebalo bi je prakticirati što češće.

– Najveći organ našeg tijela je koža, a osnovni nagon svakog čovjeka je kontakt kožom na kožu, što na većinu ljudi djeluje umirujuće, utješno i voljeno – objašnjava Sari Cooper iz Centra za ljubav i seks u New Yorku, koja ima privatnu praksu specijaliziranu za seksualnu terapiju, individualnu terapiju i terapiju s parovima.

Obratite pažnju na reakciju svojeg tijela kada se na taj način priljubite uz partnera. Disanje se usporava, produbljuje i sinkronizira.

– Ne samo da djeluje opuštajuće, nego i izaziva oslobađanje oksitocina, hormona i neurotransmitora za koji istraživači vjeruju da je povezan s osjećajem povezanosti i seksualnog uzbuđenja – objasnila je Pam Costa, stručnjakinja za poboljšanje ljubavnih i seksualnih odnosa.

Dodala je da taj položaj koristi u radu sa svojim klijentima, parovima koji su izgubili bliskost u vezi.

– Zatražim od njih da legnu i zagrle se na taj način, i da ostanu u tom položaju pet minuta te promatram što se događa. Do kraja tih pet minuta većina njih kaže da su osjetili porast bliskosti i emocija među njima te da se pojavila jača želja za porastom intime i fizičkog kontakta u njihovoj vezi – pojasnila je.

– Taj blizak položaj među partnerima je oblik intimnosti koji pomaže našem živčanom sustavu da se opusti. Mi svi smo čvrsto povezani kao ljudska bića, a fizički dodir i zagrljaj, između ostalog, snižava krvni tlak i šalje našim tijelima poruku da je sve u redu, da se opustimo – dodala je Rebecca Hendrix, psihoterapeutkinja iz New Yorka, prenosi Men’s Health.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh