Svaštara

JABUKA NA DAN DOKTOR IZ KUĆE VAN: EKSPERTI OBJAŠNJAVAJU DA LI JE OVO TAČNO

Stara izreka koja glasi “jabuka na dan – doktor iz kuće van” je zapravo istina, a doktori imaju i objašnjenje.

Sok-cvekla-jabuka-mrkva- ilustracija

Istraživači kažu da svakodnevna konzumacija jabuka, bobičastog voća i čaja može da unaprijedi zdravlje srca.

Stručnjaci su istražili podatke iz 157 nasumičnih kontrolisanih studija i 15 studija o zdravstvenim prednostima flavanola, bioaktivnog jedinjenja koje je dobro za zdravlje srca, prenosi Nypost.

Mnoge prethodne studije su pokazale da ovo jedinjenje pomaže u održavanju blagostanja i sprečavanju bolesti, pa su stručnjaci utvrdili da je to “najjači kandidat” za proučavanje.

Flavanol se takođe nalazi u crvenom vinu i crnoj čokoladi koji takođe mogu da poboljšaju krvni pritisak i holesterol, kao i šećer u krvi.

Pored jabuke koja sadrži oko 15 mg flavanola, korisno je znati da se ovo jedinjenje nalazi i u crnom čaju, kupinama, sušenim brusnicama.

Naučnici kažu da su i crno vino i crna čokolada takođe bogati ovim jedinjenjem ali da visok sadržaj masti i šećera može da nadmaši koristi flavanola.

Lekari kažu da nije pametno uzimati suplemente flavanola kako biste ispunili dnevni unos.

– Daleko je efikasnije unositi dnevnu količinu kroz zdrave namirnice ili piće. Uzimanje suplemenata u visokim dozama može da dovede do stomačnih problema i oštećenja jetre – savetuju ljekari. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh