Svaštara

PRIPAZITE! OVE PROIZVODE ZA ČIŠĆENJE NIKADA NE SMIJETE KORISTITI ZAJEDNO: Može biti opasno

Određene kemikalije za čišćenje mogu biti vrlo otrovne kada se pomiješaju, a općenito se proizvodi za čišćenje nikada ne smiju miješati zajedno zbog rizika od neželjenih toksičnih učinaka.

Čišćenje kuhinje - rd.com

Nadalje, iako mnogi ljudi misle da miješanje proizvoda čini čišćenje bržim ili učinkovitijim, prema stručnjacima, to nije nužno točno. Dakle, neka bude jednostavno i sigurno tako da nikada ne miješate dolje navedene kombinacije proizvoda za čišćenje, kako piše Real Simple.

Sredstvo za čišćenje zahoda i izbjeljivač

Zahodi se mogu poprilično zaprljati, a ponekad jedno sredstvo za čišćenje i brzo četkanje nije sasvim dovoljno za uklanjanje svih nečistoća. Dakle, iako biste mogli doći u iskušenje da dovršite posao ulijevanjem malo izbjeljivača – najbolje je izbjeći iskušenje. Kombinacija sredstva za čišćenje WC školjke i izbjeljivača može stvoriti plinoviti klor. Kod zdravih ljudi, udisanje bilo kojeg od ovih plinova može izazvati kašalj, iritaciju nosa i grla, pa čak i probleme s disanjem. Ako ste izloženi bilo kojoj od ovih kemikalija i imate poteškoća s disanjem, odmah izađite van na svjež zrak.

Izbjeljivač i amonijak

Klorni izbjeljivač koji se nalazi u proizvodima za izbjeljivanje rublja, sredstvima za čišćenje toaleta i nekim dezinficijensima pomiješan s amonijakom, koji se najčešće nalazi u sredstvima za pranje prozora, rezultira kemijskom reakcijom koja stvara otrovne pare plinovitog kloramina. Dok mnogi proizvodi za čišćenje koji sadrže izbjeljivač to ističu na prednjoj strani naljepnice kao prodajno mjesto, to može biti manje očito za proizvode s amonijakom. Obavezno pročitajte stražnju stranu boce ako nije navedena na prednjoj strani.

Izbjeljivač i ocat

Miješanje čistog klornog izbjeljivača ili proizvoda na bazi izbjeljivača i alkoholnog octa, octa za čišćenje ili čak netoksičnih otopina na bazi octa može biti opasno. Miješanjem izbjeljivača i octa ili bilo koje kiseline ili kiselog proizvoda, kao što je sredstvo za čišćenje WC-a, stvara plin klor. To može dovesti do kašlja, problema s disanjem, peckanje i suzne oči.

Vodikov peroksid i ocat

Razmišljate li o miješanju proizvoda na bazi vodikovog peroksida s octom? Nemojte jer vodikov peroksid i ocat stvaraju peroctenu kiselinu. Ova kombinacija nije samo vrlo korozivna, već također predstavlja opasnost za oči, kožu, grlo, nos, pa čak i pluća.

Izbjeljivač i alkohol

Pokušavate dezinficirati svoju kadu ili radnu površinu? Nemojte kombinirati izbjeljivač i alkohol jer on stvara kloroform. Ova vrlo toksična kombinacija može oštetiti oči, kožu, jetru, bubrege i živčani sustav.Čak i ako za čišćenje ne koristite čisti alkohol, imajte na umu da mnogi popularni proizvodi za čišćenje sadrže ovaj sastojak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh