Svaštara

Zašto vaše mačke vole visinu? Razlog će vas iznenaditi

Mnogi vlasnici se brinu da li ovo može da bude i opasno za mace.

Nebrojano mnogo puta vam se desilo da ste se vratili kući sa posla i zatekli svoju mačku na polici, frižideru ili ormaru.

Mačke su poznate po neobičnom i nekad teško objašnjivom ponašanju, a pentranje na visoka mjesta je jedno od najčešćih.

Odgovori na pitanja zašto mačke to rade i da li je to za njih opasno, poprilično su jednostavni. U najvećem broju sluačajeva, ako visina nije eksteremna, ne postoji nikakva opasnost od povreda.

Što se tiče samog penjanja, u pitanju je sasvim prirodna stvar koja potiče još iz perioda kada su vaše mekane krznene ljubimice bile divlji lovci. Mačke imaju instinktivnu potrebu da posmatraju svoj svijet sa visoke tačke jer na taj način u proirodi vrebaju plijen.
Pored toga što gledanje prostora sa visine daje mačkama bolji pogled na potencijalni plijen, već predstavlja i zaštitu od većih životinja koje mogu da budu opasne. Dakle, u pitanju je navika koja je ukorenjena u mačiju genetiku, i neće nestati, bez obzira na to koliko vremena je prošlo kako su ljudi uspeli da pripitome mačke.

Uz sve to, mačke su individualci, pa vole da provode vrijeme na mjestima na kojima im niko neće smetati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh