Svaštara

MRTVA SVJEDOČILA NA ROČIŠTU ZA SOPSTVENO UBISTVO

Džudi Malinovski je njen partner živu spalio 2015. godine. Zatim je gospođa Malinovski dvije godine kasnije svjedočila na suđenju za vlastito ubistvo.

Dzudi Malinovskić - Hayat

Govoreći iz svog bolničkog kreveta – bez kose, kože, ušiju i prstiju nakon što je zadobila opekotine na više od 90 posto tijela – Džudi je podigla deformisanu desnu ruku i gledala u video kameru.

Riječ “krhka” ni blizu ne opisuje izgled mlade majke. Teško je povjerovati da je uopšte živa.

Džudin glas je čeličan, odbija nesagledivu snagu i odlučnost tijela na ivici odustajanja.

Žrtva paljenja razgovarala je putem prenosa uživo sa svojim advokatom, a zatim i s advokatom koji zastupa Majkla Slagera, momka koji je pokušao ubiti.

U roku od nekoliko mjeseci od davanja izjave, Džudi je bila mrtva. Ti su video razgovori podstakli historijski razvoj unutar sudskog sistema u Ohaju – omogućili bi žrtvi ubistva da svjedoči na vlastitom suđenju.

Upravo je to Džudi učinila, jer se lično obratila sudiji i porotnicima iz groba. Slager je osuđen na doživotnu kaznu bez pomilovanja.

Džudi nije samo ušla u historiju svojim posthumnim svjedočenjem. Njena priča i zagovaranje takođe su pomogli progurati državni zakon koji dodaje do šest godina kazni za prestupnike koji napadnu i unakaze žrtve ubrzivačima kao što je benzin.

Zakonodavci su jednoglasno usvojili Džudin zakon i potpisali su ga guverner, s Džudinim dvjema kćerima uz njega, iste sedmice kad je bio i njen sprovod.

Ova je žena pridonijela američkom pravnom presedanu – kaže za “The Independent” redateljka Patrisija Gilespje, koja je prvi put pročitala priču u novinskom članku koji nije ni dospio na naslovnicu. “To je divlja priča. Svi bi trebali znati za ovu ženu.” prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh