Svaštara

MISLITE DA KOSA SIJEDI ZBOG STAROSTI, ALI VARATE SE: OVO JE ISTINA KOJA ĆE VAS ZABOLJETI!

Opustite se i uživajte, ako primjećujete da vam je kosa počela da sijedi, ne možete ništa da učinite da to spriječite.

Sijeda kosa - Flickr.com

Naučnici su otkrili da nije u pitanju starenje, već previše stresa.

Ćelije zadužene za proizvodnju pigmenta koji daje boju našoj kosi nestaju kada je tijelo previše izloženo djelovanju kortizola, hormona stresa, zaključili su naučnici.

Prvo što treba da znate jeste da kosa sijedi zbog nedostatka melanina, pigmenta u folikulima dlake – objašnjava profesor dermatologije Geri Goldenberg.

Folikuli još uvijek imaju normalan broj melanocita, ćelija koje čine pigment, ali ove ćelije vremenom prestaju da rade, pa se kosa pretvara u sivu ili bijelu.

Genetika igra značajnu ulogu. Ako su vaši roditelji rano osijedili, vjerovatno ćete i vi, i tu ništa ne može da se uradi – kaže dermatolog Džošua Zajhner.

Ali, moguće je i da vaša kosa bijeli iz sljedeća tri razloga:

Pušenje

Ovo može da bude povezano sa deficitom nutrijenata koje stvara nikotin, ili druge loše životne navike. Takođe, moguće je da slobodni radikali koji se zbog pušenja razmnožavaju, oštećuju folikule dlake i uzrokuju preranu pojavu sijedih – otkriva Goldenberg i savjetuje prestanak pušenja kao najbolju terapiju.

Nedostatak vitamina B12

Deficit vitamina B12 povezan je sa ranom pojavom sijedih – ističe Goldenberg. Stručnjaci nisu sigurni zbog čega je to tako, ali je veza već dokazana. Ali, pre nego što navalite na suplemente, provjerite nivo vitamina B12 kroz laboratorijsku analizu. prenosi “Hayat“.

Stres

Česta izloženost stresu čini da kosa rano osijedi, smatraju naučnici

Iako nema direktne veze, stres povećava nivo koritzola, koji povećava broj slobodnih radikala, i oštećuje folikule i ćelije koje stvaraju pigment u vlasima – kaže dermatolog Goldenberg.

Goldenberg dalje tvrdi da kosa koja je jednom osijedila više nikad ne može da vrati prirodnu boju, uprkos različitim receptima koji se dijele na internetu, ali savjetuje da preduzmete sve korake kako vam cijela kosa ne bi ubrzo postala bijela. Ako nije u pitanju genetika – rješenje, osim farbanja, ne postoji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh