Svaštara

Ups! Što napraviti ako vas dijete uhvati dok vodite ljubav?

Vjerojatno nema roditelja koji ne strahuju zbog te moguće situacije i koji se ne pitaju što bi napravili u slučaju da ih dijete uhvati dok vode ljubav.

Najveća pogreška koju možete napraviti jest ignoriranje onoga što se dogodilo bez obzira koliko vam neugodno bilo razgovarati s potomkom o vašoj intimnosti.

Kako spriječiti situaciju da vas dijete uhvati u vođenju ljubavi?
Zaključajte vrata spavaće sobe. Ako dijete ne može otvoriti vrata sobe u kojoj mama i tata provode vrijeme za sebe, onda ni neće moći vidjeti ono što i nije za njegove oči.
Uz dijete roditeljima je teško izdvojiti vrijeme za intimnost, ali pokušajte da to bude barem pola sata nakon što ono ode na spavanje.

Nemojte se sramiti pokazivati supružničku ljubav i privrženost pred djecom. Zdravo je da se mama i tata dodiruju, grle i poljube pred djecom jer ona trebaju znati da se volite. Na dalje, to što će vaše dijete shvatiti da mama i tata osjećaju žudnju jedno prema drugom nije loša stvar – u tome slučaju neće mu biti toliki šok ukoliko vam ‘bane’ dok ste intimni.

A ako se to dogodi, važno je da porazgovarate o tome, a što ćete reći i kako ćete odgovoriti na njegova pitanja ovisi o dobi djeteta.

Slijedeći savjeti primjereni su za djecu mlađu od sedam godina:

Nemojte kažnjavati dijete zato jer vas je uhvatilo u ‘akciji’.
Uvjerite ga da niste ljuti zbog onoga što se upravo dogodilo, ali da su mama i tata imali vrijeme za sebe i da idući put kuca na vrata.
Seks je strastven pa se djetetu može činiti da tata nanosi bol mami ili obrnuto. Objasnite mu da ste tim činom jedno drugome pokazivali ljubav i da nitko nije ozlijeđen.

Dok će se petogodišnjak pitati što su to mama i tata radili, desetogodišnjaku prizor može biti odbojan i možda će odbijati razgovarati o tome.

U tome slučaju nemojte inzistirati već ga pustite na miru. Ako pak dijete postavlja pitanja, pokušajte na njih odgovoriti što bolje možete, a ne ga odbijati.

Adekvatno reagiranje na djetetove osjećaje prvi je korak kojim ćete prebroditi ovu neugodnu situaciju. Prije nego i shvatite, dijete će to zaboraviti, prenosi Zadovoljna.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh