Svaštara

POZNATI FRIZERI RIJEŠILI SU VJEČITU DILEMU: EVO KOLIKO ČESTO TREBA PRATI KOSU

Kada je ženska njega u pitanju, jedan od glavnih faktora koji doprinosi isticanju ženske ljepote jeste kosa.

Pranje kose - Vecernji.hr

Osim stilizovanja, odnosno frizura koje su uvijek u korak sa vremenom, trebalo bi znati i neke cake koje se tiču održavanja higijene kose.

Prema frizeru slavnih sa A-liste Johnu Hali, kosu bi trebalo prati samo kada je to apsolutno neophodno, a vaša kosa ima način da vam kaže kada je vrijeme.

To može da se provjeri u samo dva koraka. Prvo bi trebalo proći prstima kroz nju, pa ako je još mekana i baršunasta, nije za pranje.

Iako je generalna preporuka da se pere maksimalno jednom do dva puta sedmično, rekao bih da je treba prati samo kada je kosa vidljivo masna. Ako vlasište svrbi ili postoje znakovi perutanja zbog prljavštine, onda je jasno da je vrijeme za pranje – rekao je Hala. prneosi “Hayat“.

Zapamtite, za zdravo vlasište potreban vam je prirodni sebum za zdrave folikule, a prečesto pranje kose to će smanjiti – objasnio je on.

Ukoliko se kosa brzo masti, te imate potrebu da je češće perete, postoje mjere koje mogu da se preduzmu.

Kali Borg, frizerka i lična stilistkinja Amande Holden otkrila je za Express da jabukovo sirće čini čuda. Tretman možete napraviti kod kuće tako da jednu mjeru jabukovog sirćeta razrijedite s tri mjere vode i time isperete kosu jednom sedmično.

Jabukovo sirće može da uravnoteži i detoksikuje kosu, te ukloni višak masnoće. Hala preporučuje da kosu šamponirate nekoliko minuta i isperete hladnom vodom kako biste se riješili masnoće i spriječili često pranje kose, piše The Sun.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh