Svaštara

Vođenje ljubavi ne donosi samo užitak – dobro je i za zdravlje

Se*s je sjajan iz više razloga, ali jeste li znali da je bavljenje činom određeni broj puta u tjednu dovoljno da pomogne u zaštiti od određenih bolesti i oboljenja?

Vodjenje ljubavi - Ilustracija/Blogspot.com

Seks može biti sjajan, ali dolazi i s mnogo zdravstvenih dobrobiti. Ako vam treba više razloga da se večeras razigrate, Kaye Wellings, profesorica seksualnog i reproduktivnog zdravlja na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu je objasnila koliko puta to trebate učiniti da biste imali zdravstvenu korist od seksa.

Rekla je da je normalno da nikome nije zdravlje na pameti kad su željni seksa.

– Imunitet, zdravlje kardiovaskularnog sustava i depresija samo su neka od područja u kojima studije pokazuju da bi seksualna aktivnost mogla pomoći – objasnila je.

Evo nekoliko razloga zašto seks može poboljšati vaše zdravlje…
Odgađa menopauzu

Istraživanje sa Sveučilišnog koledža u Londonu otkrilo je da će 28 posto sredovječnih žena koje imaju seks svaki tjedan vjerojatno ući u menopauzu tijekom sljedećeg desetljeća, što znači da 72 posto vjerojatno neće.

19 posto žena koje ipak imaju spolne odnose barem jednom mjesečno će isto odgoditi ulazak u menopauzu.

– Otkrića sugeriraju da ako žena nema spolni odnos i nema šanse za trudnoću, tada tijelo ‘odlučuje’ ne ulagati u ovulaciju jer bi to bilo besmisleno – izjavila je Megan Arnot sa Sveučilišta u Londonu.

– Možda postoji biološki kompromis između ulaganja energije u ovulaciju ili na druga mjesta u tijelu – dodala je.
Pomaže u borbi protiv infekcija

Studija iz 2004. objavljena u časopisu Psychological Reports otkrila je da seks jednom ili dvaput tjedno povećava razinu imunoglobulina A.

Liječnici koji su prošle godine pisali u časopisu Ear, Nose and Throat otkrili su da je orgazam jednako učinkovit kao sprej za nos.

Sve ovisi o tome koliko ste aktivni tijekom seksa. Oni malo energičniji mogu seks svrstati u tjelovježbu.

Pokazalo se da je aktivnost dekongestivna – budući da porast tjelesne temperature oslobađa sluz, dok povećanje cirkulacije potiče protok iscjetka iz nosa.

Mentalno zdravlje

Studija objavljena u siječnju u časopisu The Journal of Sexual Medicine otkrila je da su ljudi koji su nastavili sa seksualnim odnosima tijekom karantene imali 34 posto manju vjerojatnost da će pasti u depresiju od onih koji nisu.

Neki stručnjaci vjeruju da je seks ključni barometar općeg zdravlja i da bi liječnici o njemu trebali naširoko razgovarati sa svojim pacijentima, no to se rijetko događa.

Geoffrey Hackett, urolog i profesor muškog zdravlja na Sveučilištu Aston, rekao je: ‘Kao liječnik, rado pitate žene o njihovom menstrualnom ciklusu, ali seksualna aktivnost je nešto o čemu rijetko raspravljamo.’

– Problem je još gori s muškarcima, ali saznanje ima li muškarac redovite erekcije govori mi jako puno o njegovom zdravlju – objašnjava za Daily Star.

Zdravlje srca

I na kraju, kako je srce najvažniji organ u tijelu, seks može poboljšati njegovo zdravlje. Redoviti seks može pomoći u prevenciji bolesti srca.

Smatra se da muškarci koji imaju više seksa također imaju bolju cirkulaciju i zdravije krvne žile. prenosi 24sata


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh