Svaštara

PRAVILO PET SEKUNDI, MIT ILI ISTINA: DA LI TREBA JESTI HRANU KOJA JE PALA NA POD?

Najvažnije pitanje je koliko bakterija s poda pređe na hranu za tih nekoliko sekundi

Brza hrana - Aura.ba

Oko čuvenog pravila da navodno smijete da pojedete hranu koja vam je ispala na pod u roku od pet sekundi, lome se koplja već nekoliko decenija.

Jedni su ubijeđeni da vam se ništa loše neće dogoditi (ako ste dovoljno brzi), dok drugi tvrde da je ovo nehigijenski i da možete da “pokupite” razne bakterije.

Ideja je bila da se utvrdi koliko bakterija u tom kratkom vremenu dospije do hrane. Stavili su bakteriju salmonele na pločice, tepih i parket. Pet minuta poslije bacili su komad hljeba i mortadele na pet, 30 i 60 sekundi. Potom su izmjerili količinu bakterija na hrani.

Ponavljali su isti postupak svaka dva, četiri, osam i 24 sata. Ispostavilo se da uopšte nije bilo bitno koliko dugo je hrana bila na podu. Važnije od toga je bilo koliko je bakterija bilo na toj površini, a to se povećavalo s vremenom dok se bakterija razmnožavala.

Bitna je takođe i vrsta poda. Ako vam hrana padne na tepih, pokupit će manje bakterija nego ako padne na pločice ili parket. Kada su stavili salmonelu na tepih, samo jedan odsto bakterija je prešlo na hranu. Ali, ako je hrana bila na pločicama ili na parketu, na nju je prešlo 48 do 70 odsto bakterija.

DA LI TA HRANA IPAK SMIJE DA SE POJEDE?

Do gotovo identičnih rezultata došla je i prošlogodišnja studija Univerziteta Aston u Velikoj Britaniji. U njihovom istraživanju ljude je zanimalo da li smiju da pojedu hranu s poda.

Sa bezbjednosnog stajališta, ako imate milione bakterija na površini, dovoljno je samo 0,1 odsto bakterija da se zarazite. Neke vrste bakterija se veoma brzo šire i potrebna je vrlo mala količina da se razbolite. Naprimjer, samo 10 ćelija izrazito virulentnog oblika Ešerihije coli dovoljno je da prouzrokuje tešku bolest, pa čak i smrt kod ljudi s lošim imunitetom. Ali šansa da će se ta bakterija naći na većini površina je vrlo mala.

Nije važno samo da li je hrana pala na pod, ističu stručnjaci, već i drugi mediji prenosnici kao što su površine u kuhinji, sirova hrana ili naše ruke i koža. Zato je važno da površine u kuhinji gdje se sirova hrana koristi uvijek bude detaljno očišćena, i da ruke perete često i temeljno. Takođe pripazite i na kašljanje i kihanje. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh