Svaštara

Evo zašto mačke ne vole vodu

Mačke su vrlo čiste životinje – one provedu 30 do 50 posto vremena u danu ližući se i uređujući dlaku. Nije im u prirodi da se kupaju pa mogu osjetiti strah od vode

macka na prozoru - Novi

Kad mačka postane vlažna, dlaka joj je teža, hladnija i neugodnija. Također, može dugo potrajati da joj se dlaka osuši – kaže američka veterinarka Eve Elektra Cohen.

– Postoji još jedan aspekt. Mačke su brza i spretna bića, lake u nogama i vješte u skokovima i ravnoteži. U vodi mogu osjetiti gubitak kontrole jer ih ona usporava. Čak i nakon samo jednog takvog negativnog iskustva i vaša mačka može reći ‘ne hvala’ budućim izletima u vodu – dodala je.

Kaže da su mačke vrlo čiste životinje – one provedu 30 do 50 posto vremena u danu ližući se i uređujući dlaku. Nije im u prirodi da se kupaju pa mogu osjetiti strah od vode koja im je zapravo nepoznanica.

– Kao i na sve drugo nepoznato, početna reakcija može biti strah. Ta se reakcija straha zna pogoršati ako su vlasnici koristili pištolj za prskanje vodom ili bocu s raspršivačem kako bi vodom odvratili mačke od toga da se penje na namještaj ili kuhinjski pult – objasnila je Jennifer Kasten, veterinarka iz Tomlyn Veterinary Science u SAD-u.

– Ponekad mačke izbjegavaju vodu zbog mirisa kemikalija koje osjete u njoj – dodala je.

Zašto se vole igrati mlazom vode iz slavine?

Neki ljudi se pitaju, ako već ne vole vodu, zašto se rado igraju mlazom koji curi iz slavine. U ovom slučaju radi se o tome da životinja ima kontrolu, a mlaz vode joj je zabavan za hvatanje capom jer se pomiče, svjetluca i proizvodi buku – podsjeća je na plijen ili igračku.

Dr. Cohen napominje da postoje neke vrste mačaka koje s vodom nemaju problema, kao što su bengalska mačka, abesinska, Maine Coon. One imaju drugačiju teksturu dlake što ih čini otpornijima na vodu i ne osjećaju nelagodu u njoj, često čak uživaju u plivanju, prenosi Reader’s Digest. prneosi 24sata


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh