Svaštara

Sedam vrsta voća koje mogu da budu opasne za dijabetičare

Voće se smatra jednim od najzdravijih međuobroka. Ne samo zato što sadrži obilje vitamina i vlakana već i zbog toga što je niskokalorično. Ali određeno voće, koje ima viši glikemijski indeks, može da bude opasno za dijabetičare.

Voće i povrće - Aura.ba

Glikemijski indeks je numerička skala koja se koristi za određivanje koliko brzo pojedina hrana povišava nivo glukoze u krvi. Dok crna ribizila ima glikemijski indeks 15, kod zrelih banana on iznosi 60.

Nizak glikemijski indeks iznosi od 0 do 55, srednje visoki glikemijski indeks je od 56 do 69, dok je visoki glikemijski indeks 70 i viši.

“Hrana sa visokim glikemijskim indeksom može da natjera tijelo da pokuša da proizvede nivo insulina kako bi se suprotstavilo brzodjelujućim ugljenim hidratima, a uobičajena posljedica toga je osjećaj gladi dva do tri sata”, pojašnjava Diabetes.co.uk.

Za osobe sa dijabetesom ovo može biti izuzetno opasno, jer je sposobnost tijela da kontroliše nivo glukoze u krvi smanjena ili uopšte ne postoji.

Voće as visokim glikemijskim indeksom su banane, narandže, mango, grožđe, suvo grožđe, urme i kruške.

Voće sa nižim glikemijskim indeksom su bobičasto voće, šljive, kivi i grejp.

“Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom, kao što su cjelovite žitarice, voće, povrće, grašak i sočivo, namirnice su koje bi trebalo da jedemo kao dio zdrave, uravnotežene ishrane. Međutim, korišćenje glikemijskog indeksa za odlučivanje jesu li namirnice ili kombinacije namirnica zdrave može dovesti u zabludu. Hrana s visokim glikemijskim indeksom nije nužno nezdrava i nije sva hrana sa niskim glikemijskim indeksom zdrava. Na primjer, lubenica i paškanat su namirnice s visokim glikemijskim indeksom, dok čokoladni kolač ima nižu vrijednost”, dodaju stručnjaci za dijabetes.

Primjeri drugih namirnica s visokim glikemijskim indeksom su šećer i slatka hrana, slatka bezalkoholna pića, bokeli hlkeb, krompir i bijela riža. prneose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh