Svaštara

PRAZNITE PEPELJARE: OPUŠCI OD CIGARETA OPASNI PO ZDRAVLJE I SEDAM DANA POSLIJE GAŠENJA

Naučnici Nacionalnog instituta za tehnologiju u SAD-u otkrili da su opušci od cigareta opasniji za ljudsko zdravlje nego se mislilo, zbog šokantne količine nikotina koja se u vazduhu stvara od njih još dugo nakon što je cigareta ugašena.

Cigareta - Facebook

Svaki opušak cigarete, tvrde naučnici, emituje gotovo 15 posto ukupnog nikotina kojeg sadrži cijela cigareta, a premda se iz ugašene cigarete većina hemikalija emituje u prva 24 sata, otkriveno je kako su štetne količine nikotina prisutne i sedam dana nakon što je cigareta ugašena.

Ova su otkrića uznemirila i Australijance, pa je njihovo Vijeće za rak Queenslanda stanovnike upozorilo na tu opasnost od već dogorjelih cigareta.

U Queenslandu nastojimo da na što više javnih površina zabranimo pušenje, pogotovo jer neki nisu svjesni koliko na zdravlje djeluje ‘sekundarno pušenje’”, rekao je izvršni direktor Queensland Vijeća za rak za “Dayli Mail”.

“Možda mislite da ste djecu zaštitili od dima ako ne pušite u automobilu kad su djeca prisutna, ali dovoljno je štetno i kad je pepeljara u vrućem autu puna opušaka koji emituju štetne hemikalije”, poručio je on.

Naučnici su takođe otkrili da su čikovi štetniji kad je vrijeme toplije.

“To znači da ako sedam dana ne ispraznite pepeljaru, količina izloženosti nikotinu za nepušače može biti i duplo veća”, rekao je voditelj ovog istraživanja. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh