Svaštara

Pluton danas puni 92 godine

Na današnji dan 1930. godine pojavio se prvi put na ekranima

Na današnji dan 1930. godine lik psa Plutona nacrtan je po prvi put od strane Volta Diznija.

Dizniju je inspiraciju za lik Plutona bilo sećanje na pse koje je video na farmi na kojoj je provodio svoje dečačke dane i od svog prvog pojavljivanja u filmu ,,The chain gang“, u kojem je prikazan kao jedan od dvojice pasa tragača, Pluton postaje saputnik najvećim Dinijevim junacima, Mikiju i Mini Maus.

Ali nije oduvek bilo tako: u dugom filmu u kojem se pojavio iste godine (The picnic), Pluton se zvao Rover i nije bio Mikijev, već Minin ljubimac, a tek od trećeg filma 1931. godine ,,The moose hunt“ svoje mesto pronalazi kod Mikija.

Pluton je zamišljen kao lik pantomime – neće govoriti, već samo oponašati pasje pokrete, a postojali su eksperimenti tridesetih i četrdesetih godina da mu sse doda i glas, te je jednom prilikom rekao Mikiju da ga poljubi, a u drugom se mogao čuti njegov unutrašnji glas.

Od nastanka lika do kraja pedesetih godina pošlog veka, Pluton je nastavio da se pojavljuje u kratkim filmovima, da bi se potom pojavljivao u stripu i zatim nestao na skoro tri decenije.

Pojavio se ponovo u kratkom filmu iz 1990. godine ,,The prince and the pauper“ u kojem je opet bio Mikijev pratilac i od tada mu glas pozajmljuje Bil Farmer, koji je glas davao i Šilji.

Do danas Pluton, uz Mikija i Mini, Paju Patka, Patu i Šilju ostaje jedan od najprepoznatljivijih i najvoljenijih Diznijevih likova, prenosi danas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh