Svaštara

7 TRIKOVA KOJE POSLODAVCI KORISTE NA RAZGOVORU ZA POSAO DA BI VAS TESTIRALI: Posebno obratite pažnju na broj 5

Traženje posla iznimno je stresno, osobito u situaciji kada nam hitno treba nekakav redovni prihod ili se nađemo pred neočekivanim troškovima.

Mnogi zbog sličnih životnih situacija završe na poslovima koji ih nimalo ne zadovoljavaju ili radeći u toksičnim radni sredinama, što može dovesti do mnogih problema s mentalnim zdravljem, poput depresije i anksioznosti. Donosimo, stoga, savjete profesionalnih regrutera o najčešćim znakovima upozorenja koji jasno ukazuju na to kako biste trebali odbiti eventualnu ponudu za posao i koje možete uočiti tijekom razgovora za posao.

1. Osoba koja provodi intervju jako kasni

Proces intervjuiranja može ponekad postati poprilično kaotičan. Uvijek je moguće kako će osobi s kojom ste dogovorili razgovor za posao nešto hitno iskrsnuti u zadnji trenutak, što znači da ćete morati malo pričekati. No, u profesionalnim i organiziranim radnim sredinama takvo čekanje trebalo bi biti minimalno. Pravi profesionalac ponudit će vam i ispriku zbog kašnjenja, kao i kratko objašnjenje razloga kašnjenja. Slično kao što biste i vi ponudili dragoj osobi ako zakasnite na neki dogovor.

Ako se kašnjenje oduži, profesionalac će poslati nekoga da vas upozori na to da ćete čekati neko dulje vrijeme i eventualno vam ponuditi mogućnost zakazivanja razgovora za neki drugi termin. Ako vas tvrtka, odnosno regruter ostave da čekate dulje od 20 minuta bez isprike i objašnjenja, vrijeme je da odete iz te tvrtke i odbijete eventualnu ponudu za posao. Ako ne cijene vaše vrijeme tijekom procesa zapošljavanja, neće ga cijeniti ni kad počnete raditi za njih. Davanje zadataka u zadnji trenutak, mnogo prekovremenih sati i rad danima kada biste trebali biti slobodni mogli bi postati vaša svakodnevica.

2. Visoki broj ljudi koji je radio na tom radnom mjestu

Ako tvrtka stalno mora oglašavati određena radna mjesta i ako ne mogu zadržati zaposlenike, to je jasan znak kako nešto u tvrtki ne valja. U većini slučajeva radi se o neprimjerenoj plaći, velikoj količini posla na specifičnom radnom mjestu zbog nedovoljnog broja zaposlenika i neorganiziranosti, lošeg šefa ili neke kombinacije navedenih faktora. Dobro razmislite o tome želite li raditi u takvoj tvrtki. Neki stručnjaci smatraju da treba pitati regrutera zašto je radno mjesto za koje ste se prijavili slobodno i koliko je prethodni zaposlenik radio. Odgovori na ta pitanja mogu vam puno toga otkriti o atmosferi unutar tvrtke, a ako ne dobijete jasne i konkretne odgovore to je još jedan znak kako biste trebali otići i ne osvrtati se.

3. Tračanje prijašnjih zaposlenika

Tračanje trenutnih i bivših zaposlenika apsolutno je nedopustivo. Ako vaš regruter krene pričati o svim pogreškama koje je vaš prethodnik napravio, možete biti sigurni kako ćete i vi nakon nekog vremena biti tema takvih razgovora. Sami morate odlučiti je li plaća dovoljna za preživljavanje rada u takvoj atmosferi.

4. Testiranje vaših vještina

Pri zapošljavanju za mnoga tzv. kreativna radna mjesta poslodavci znaju zatražiti nekakav praktičan test vještina. Sve više takvu praksu preuzimaju i drugi poslodavci prilikom zapošljavanja za radna mjesta koja se ne smatraju kreativnima. Prilikom odrađivanja bilo kakvog rada tijekom regrutacijskog procesa morate biti iznimno oprezni, jer neki poslodavci koriste kandidate kako bi im besplatno odradili neki posao koji im je potreban u tvrtki. Vi odradite posao, oni zadrže plodove vašeg rada i pošalju vas kući bez zaposlenja.

5. Tip pitanja koja vam se postavljaju

Određena pitanja regruter vam zakonski ne smije postaviti. Od pitanja o vašem obiteljskom statusu, vjeri i nacionalnosti, do pitanja o političkim uvjerenjima i slično. Dobro se upoznajte s tim kakva su pitanja zakonski zabranjena i ne bojte se odbiti raditi kod poslodavca koji vam takva pitanja postavi na razgovoru za posao.

6. Posao ne odgovara opisu na oglasu

Ako dođete na razgovor za posao, a poslodavac počne opisivati posao s drugačijim odgovornostima od onoga za koji ste se prijavili na temelju oglasa, neki stručnjaci savjetuju da pobjegnete glavom bez obzira. Mnogi poslodavci koriste takvu taktiku kako bi privukli kandidate u svoje prostorije. Ne, prodaja vrata do vrata nije rad u marketingu, koliko god to puta napisali u oglasu.

7. Plaća koja ne odgovara odgovornostima i kompetencija

Plaća bi trebala reflektirati količinu odgovornosti koju preuzimate s određenim radnim mjestom, ali i vještine i kompetencije koje morate posjedovati kako biste uspješno odradili sve ono što se od vas očekuje. Ako vam poslodavac ponudi plaću koja ne odgovara onome što biste zapravo trebali raditi i vašem obrazovanju, znači da vas neće cijeniti kao zaposlenika, kao ni vaše znanje i trud.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh