Svaštara

Kako možete iskoristiti višak bjelanjaka i žumanjaka

Svaki bjelanjak i žumanjak bi trebalo da bude ravnopravan, ali to mišljenje ne dijele svi recepti. Kulinarske avanture, pogotovo ako krenete peći kolače, često će vas ostaviti s nekolicinom bjelanjaka ili žumanjaka viška. Ali prije nego što se uputite prema kanti za smeće, razmislite dva puta.

žumanjak - Avaz.ba

Preporučujemo da radije date ostacima jaja drugu šansu i isprobate neke od ovih recepata, koje donosi Tasting Table, a prenosi 24sata.
Za višak bjelanjaka:
1. Kolač od bjelanjka

Kao da se dogodi nešto čarobno kad miksate bjelanjak sa šećerom. Dobiveni “šlag” stavite na koru za pitu i ispecite kao lagani desert.
2. Omlet

Omlet od bjelanjaka je dobar način da pojedete jaja u netradicionalnom, a ujedno laganijem i zdravijem, obliku. Kako biste dobili gušću strukturu, dodajte malo pasiranog paradajza ili špinata.
3. Kokteli

Bjelanjak može dodati kremastu teksturu brojnim koktelima, a i bjelančevine će uravnotežiti kisele sastojke, te ćete imati lijepu pjenu na vrhu koktela.
4. Nabujak

Iako u nabujak ide i žumanjak, kako biste postigli onu klasičnu teksturu trebaće vam više bjelanjaka.
Za višak žumanjaka:
1. Sladoled

Naučite kako praviti kreme od žumanjaka i uskoro ćete bez problema praviti sladoled kod kuće. Jednom kad naučite kako izraditi osnovu, pred vama će se otvoriti svijet mogućnosti. Možete u nju ubaciti komadiće lista metvice ili mljevene orahe.

A ako niste za sladoled, imaćete kremu koja će sjajno “sjesti” na bilo koji desert.
2. Nasolite ih

Isprobajte ovaj tajni recept mnogih vrhunskih kuvara. Nasolite ili jednostavno marinirajte žumanjke (recimo u umaku od soje) i zatim ih jedite s bilo čim: tjesteninom, rižom…
3. Puding

Možda nećete vjerovati, ali žumanjak je dežurni krivac za bogatstvo okusa najfinijih kremastih pudinga. Doduše, ako razmislite, to ima smisla, budući da je puding tek pečena verzija kremastog sladoleda.
4. Holandski umak

Ako niste za slatko, izradite ovaj bogati umak neophodan za pripremu jaja Benedict, ali koji može poslužiti i kao umak uz domaći keks od maslaca. prneose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh