Svaštara

Spavanje sa uključenom klimom i ventilatorom? Ovo su savjeti stručnjaka

Tokom visokih temperatura vjerovatno jedva čekate da uđete u rashlađenu prostoriju, a vjerovatno koristite klima-uređaj i kod kuće i na poslu.

klima- ilustracija

Stručnjak Mark Redik, koji je i jedan od autora knjige “Savjetnik za spavanje”, kaže da korištenje klima-uređaja nije baš najbolja moguća opcija dok spavamo. Prema njegovim riječima, to može biti loše za one koji boluju od astme. Isto vrijedi i za korištenje ventilatora dok spavaju.

– Mnogima ventilator, posebno onaj na stropu, pomaže da utonu u san, ali to nikako nije dobro jer može izazvati alergijski napad i suhe oči – kaže on.

To se, naravno, odnosi i na korištenje klima-uređaja tokom noći, pa je Redkov savjet da dobro rashladite prostoriju prije spavanja, a zatim isključite klimu, ili je ostavite u drugoj prostoriji.

Mark podsjeća da se, osim alergijskih napada i problema sa suhim očima i nosnom sluznicom, mogu javiti i drugi problemi, poput ukočenosti i bolova u leđima.

Naravno, važno je i redovno čišćenje klima-uređaja i ventilatora, a jedna od stvari na koju ovaj stručnjak upozorava jeste suha koža kao posljedica stalne upotrebe klima-uređaja, prenosi B92.

“Kada taj zrak puše dugo i često, koža se osuši. Losioni i kreme će pomoći, ali ne ako to postane navika tokom cijelog ljeta – objasnio je on.

Umjesto klima-uređaja i ventilatora, stručnjaci savjetuju sljedeće

– Namjestite roletne, navucite zavjese, ali pazite da imate neke u svijetloj boji, jer će tamne boje privlačiti toplinu. Često se tuširajte i hidrirajte hladnom vodom. Izbjegavajte alkohol, kofein i pića s visokom koncentracijom šećera – savjet je stručnjaka, piše Srpskainfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh