Svaštara

Pokvareno mlijeko može biti odlična prihrana za biljke

Kada primijetimo da je mlijeku u frižideru istekao rok trajanja, momentalno ga bacamo u kantu za smeće. Međutim, to treba posljednje da uradite ako imate biljke u stanu ili dvorištu!

Zobeno mlijeko - Balkanspress.com

Mlijeko zapravo obiluje aminokiselinama, snzimima, proteinima što podstiče rast korisnih mikroba u bašti. Pored toga, sadrži i kalcijum, vitamin B, ali i druge korisne proteine koje su korisne biljkama. Zato ga možete koristiti kao prirodno i organsko đubrivo.

Međutim, pored toga možete ga koristiti i kao pesticid. Zapravo, mlijeko pomaže u borbi protiv virusa koji napadaju listove, lisnih vaši, gljivičnih oboljenja i slično.

Mlijeko sadrži elemente koji utiču na izgradnju ćelijskih zidova biljaka – na taj način omogućava se lakša apsorpcija hranljivih materija i uravnoteženje pH vrijednosti zemljišta. Kalcijum u mlijeku može pomoći biljkama da brže rastu i štititi ih od truljenja.

Ako ste se pitali kojim vrstama biljaka najviše prija prihrana iz mlijeka, to su engleski bršljan, begonija i afrička ljubičica. Dobar je izbor za zaštitu povrća, poput tikvica i paradajza, posebno ako ga gajite u bašti.

Čak i kada je pokvareno, mlijeko zadržava skoro sva korisna svojstva. Osim kravljeg, možete koristiti i sojino i bademovo mlijeko. Izbjegavajte punomasna mlijeka, aromatizovana ili sa dodatkom šećera.

Budite oprezni: ne pretjerujte sa količinama mlijeka! Previše mlijeka može imati kontraefekte. Najpreporučljivije je mlijeko rastvoriti sa vodom, pri čemu razmjera tečnosti treba biti 50:50. Ubacite rastvor u bočicu sa raspršivačem, pa poprskajte listovi i zemljište. Ako nakon pola sata ostanu tragovi mlijeka na listovima, prebrišite ih krpom, piše Cafe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh