Svaštara

Kako da sačuvate plavu kosu tokom ljeta

Ljeto je u toku. Ljubitelji sunca i uživanja kraj vode trude se da svaki slobodan trnutak provedu na ovaj način u ljetnim mjesecima. Ipak pored uživanja treba misliti i na zdravlje kože, a ono što često zapostavimo i zaboravimo je njegovanje kose tokom sunčanja i izlaganja hloru i morskoj soli.

kosa - Novi

Zaštita kose od sunca, hlora i morske soli

Štetni UV zraci sunca, hlor i slana voda imaju tendenciju da liše kosu vlage, ostavljajući je suvom i lomljivom posebno ukoliko je tretirana farbom i ako je plava. Ipak postoje načini da svoju omiljenu plavu kosu zaštite tokom lijepih ljetnih dana.
Natopite kosu

Suva kosa je poput sunđera, ali kada je mokra, prekida se dalja apsorpcija hlora ili slane vode. Prije nego što skočite u bazen ili more navlažite kosu svježom, čistom vodom, što smanjuje vjerovatnoću da će apsorbovati vodu i spriječiti pojavu suvoće i oštećenja.
Dodajte ulje plavoj kosi

Hlor i slana voda imaju sposobnosti da skinu vlagu sa vaše kose i time izazovu ispucale vrhove i oštećenja. Osim toga, hlor i slana voda takođe djeluju na uklanjanju sjaja čineći da izgleda beživotno. Zbog toga je dobro da prije nego što odete na kupanje u moru ili bazenu nanesete neko ulje poput arganovog ili kokosovog. Oni će pomoći da se stvori klizava barijera između vaših pramenova i vode, a istovremeno će obezbijediti dodatni sloj vlage.

Nanesite SPF na kosu

Kao što je vašoj koži potrebna zaštita od sunca, tako je potrebna i kosi. Ključno je da potražiete proizvode za zaštitu od sunca za kosu koji sadrže i UVA i UVB filtere.
Vežite kosu

Kapa za plivanje je najbolji način da zaštitite kosu od slane vode i hlora, ali znamo da to nije najpopularnije rješenje. Ako ne volite da nosite kapu za plivanje, najbolje je da skupite kosu u visoku punđu. prenose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh