Svaštara

UPOZORENJE NA LIJEK KOJI BOSANCI PIJU U OGROMNIM KOLIČINAMA: OVO ĆE VAM SE DESITI

Lijekovi protiv anksioznosti vas mogu staviti u potencijalni rizik od kognitivnog poremećaja u kasnijem životu.

Lijekovi - Nezavisne

U novom istraživanju Organizacije za nuklearnu nauku i tehnologiju u Australiji otkriveno je da su lijekovi mogu da utiču na ćelije mozga koje zauzvrat ometaju dendrite, ključne delove neuroona mozga, prenosi Daily Mail.

Kako prenosi Daily Mail milioni Amerikanaca koriste lijekove protiv anksioznosti, a veza između njih i povećanog rizika od kognitivnog pada kasnije u životu odavno je poznata.

Istraživači se nadaju da će njihovo otkriće otvoriti vrata novoj klasi lijekova koji neće imati dugoročni uticaj na zdravlje mozga.

U Bosni i Hercegovini također je povećan broj osoba koje pate od depresije, posebno u periodu nakon pandemije.

Stručnjaci procjenjuju da će uticaj pandemije na mentalno zdravlje ljudi biti veliki i da broj psihičkih poremećaja izazvanih stresom širom svijeta bilježi rast.

Prema Svjetskom ekonomskom forumu, svaka treća osoba razvija anksioznost i depresiju prouzrokovanu novonastalom situacijom, a domaći psihijatri i psiholozi očekuju sličan trend.

Pronađena veza između lijekova i demencije jako je važna jer se smatra da dugotrajna upotreba lijekova protiv anksioznosti doprinosi ubrzanom razvoju demencije – kazao je profesor Richard Beneti za Neuroscience news. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh