Svaštara

NE GRIZE, A OPASNIJA JE OD KOMARACA I KRPELJA: Ovaj insekt prenosi neke od najgorih bolesti, a TUBERKULOZA je jedna od njih!

Iako se većina ljudi najviše plaši komaraca i krpelja, tokom ljeta, veliki broj ne zna da su muve daleko opasnije.

Obična “kućna” muha, sa kojom smo svi bili u prilici da se susretnemo u nekom trenutku, prenosi veliki broj opasnih bolesti, koje čak mogu biti i kobne po naše zdravlje.

Muha se nekada, u narodu, zvala đavolja pčela, može nositi koleru, dizenteriju, tifus, pa čak i bakterije odgovorne za stvaranje čira na želucu. Obično mjesto na kojima se muhe mogu zateći čestu su raspadnuti ostaci hrane ili životinjski izmet, a to su mhesta veoma bogata bakterijama i virusima.

Istraživanja su dala nevjerovatne rezultate! Nakon što su pregledali nekoliko stotina letećih vrsta, naučnici sa univerziteta u Pensilvaniji izbrojali su čak 351 vrstu bakterija koje prenose muhe. Pokazalo se da su noge i krila muha posebno “zagađene”, oni su mjesto velikog djela patogenih mikroorganizama. Detaljnija istraživanja su rezultirala podatkom da su se gradske muhe pokazale kao zaraznije.

Šta ovo znači za nas?

Sama činjenica da svako mjesto na koje muha sleti, zapravo “posije” klice koje mogu, na primjer, izazvati, u najmanju ruku, trovanje hranom, a u gorim slučajevima i zarazom nekih od ozbiljnih autoimunih bolesti, je nešto što bi trebalo da obuzme pažnju svakoga od nas. Banalizovano – svaki korak koji muhe naprave, ostavlja iza sebe kolonije bakterija, kaže autor studije, biolog Stefan Šuster, te moramo povesti računa o higijeni u koliko dođemo u kontakt sa ovim insektom.

Koje sve bolesti prenose muve?

Ovi insekti nerijetko nose jaja parazita, ali i bakterije i viruse odgovorne za ozbiljne bolesti: salamonelu, dizenteriju, stomačni grip, trbušni tifus, koleru i na posljetku, tuberkulozu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh