Svaštara

Kako sačuvati svježinu namirnica

Prilikom odluke o načinu skladištenja na pakovanju namirnica kupljenih u prodavnicama i nabavnim centrima nalaze se upute o tome treba li se pojedina namirnica čuvati na sobnoj temperaturi, hladnom ili u tamnom mjestu.

Svjetlost, kiseonik, toplina i vlažnost sve su to uzročnici koji dovode do kvarenja namirnica. Ako se pravilno skladište namirnice će duže ostati ukusne, svježe i bogate hranjivim sastojcima.

U današnje doba nezamislivo je domaćinstvo bez hladnjaka koji predstavlja veliku pomoć u svakodnevnom korištenju namirnica. Ali, ukoliko se ne pazi na sastav namirnica, datum proizvodnje i rok trajanja hladnjak može postati i izvor zaraze opasan po zdravlje. Stoga, namirnice treba uskladištiti u što kraćem roku nakon kupnje u odgovarajućem prostoru u hladnjaku (npr. posebne pregrade za voće i povrće), čime duže ostaje svježe.

Gotova jela treba prekriti kako bi se izbjeglo isušivanje i prenošenje mirisa na druga jela i namirnice, ali i prenos bakterija s namirnice na namirnicu. Sadržaj otvorenih konzervi treba premjestiti u druge posude jer se unutrašnji sloj konzervi oštećuje prilikom otvaranja, a sadržaj mijenja kvalitet.

Kuvana jela najprje ohladite (hladna voda, led) prije nego ih smjestite u frižider. Tako štedite energiju, sprječavate stvaranje prevelike vlažnosti zraka u njegovoj unutrašnjosti, te smanjujete mogućnost razmnožavanja mikroorganizama.

Neke vrste voća i povrća ne mogu stajati zajedno pa ih treba skladištiti odvojeno.

Razlog je stvaranje gasa etena tokom procesa zrenja voća i povrća čime se ubrzava njihovo kvarenje, ali i kvarenje ostalog voća i povrća s kojim su skladišteni.

Tako će npr. mrkva brže postati gorka, karfiol osušen, začinsko bilje će uvenuti i krastavac požutjeti, ako se čuvaju zajedno s paradajzom. Neke vrste kupusa požutjeće, a kivi omekšati, ako se nalaze zajedno s jabukama. Slično vrijedi i za banane, koje treba čuvati odvojeno od ostalog voća, ako se želi sačuvati njihova svježina.

Svježi kupus se može očuvati i nekoliko dana ukolilko se drži dalje od izvora toplote, a na taj se način sprječava gubitak vitamin C. Tako se, na primjer, u istom vremenskom razdoblju skladištenja iz kupusa gubi skoro 10 puta više vitamina C, ako se čuva na 24ËšC u odnosu na 4°C.

Svježi začini, meso ili riba namočeni u maslinovom ulju mogu stajati u hladnjaku i do nekoliko dana.

Povrće se često kvari jer gubi vodu. Namakanjem povrća u hladnu vodu pola sata prije korištenja vratiće mu svježinu.

Jabuke mogu očuvati svježinu i do dvije sedmice ukoliko se pohrane u kartonsku kutiju i skladište u frižideru.

Banane nakon kupovine razdvojite iz grozda na zasebne komade. Na taj način sprječavate njihovo brže sazrijevanje. Najbolje ih je držati u posudama s mogućnošću protoka zraka (zdjela za voće ili korpa s rupicma). Čuvajte ih odvojeno od drugog voća.

Grožđe je najbolje neoprano držati u frižideru do konzumiranja. Nemojte ga držati u plastičnim vrećicama niti prati prije skladištenja.

Pranjem se grožđe prije skladištenja oslobađa prljavštine, čime se na kožici zrna zadržava voda koja omogućava brži rast bakterija, a vlažnost stvaranje plijesani i kvarenje. Grozd svakako treba oprati prije konzumiranja.

Limun koji ćete iskoristi tokom sedam dana držite u posudama s mogućnošću protoka zraka (najbolje korpi s rupicama).

Ako ih planirate koristiti duže, skladištite ih u frižideru u posebnoj posudi izdvojeno od drugog voća i povrća.

Narandže će zadržati svježinu i sočan okus ako se drže na sobnoj temperaturi u korpi s rupicama kao i limuni, prenosi zzjzdnz.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh