Svaštara

Evo koliko dugo biste trebali mokriti – postoji idealno vrijeme

Ako prerano praznite mjehur, ili ‘prekratko’ mokrite možda stvarate probleme u budućnosti. Prakticiranje prečestog mokrenja može smanjiti i vašu toleranciju na zadržavanje mokraće

Učestalo mokrenje - Plivazdravlje.hr

Postojala je prilično rasprostranjena ideja da bismo svi trebali prazniti mjehur kad god nam se ukaže prilika – ali liječnici su ‘razbili’ ovaj mit, otkrivajući da biste zapravo trebali pričekati dok vam se mjehur relativno ne napuni prije nego što krenete u toalet. Ali kako odrediti jeste li čekali dovoljno dugo i ispuštate li odgovarajuću količinu svaki put kada odete na zahod?

Specijalistica Alicia Jeffrey-Thomas, nedavno je na TikToku razjasnila ovo pitanje i ono što je zanimljivo, jest da se razlikuje ovisno o vašoj anatomiji.

Koliko dugo biste trebali mokriti?

Za žene, trajanje mokrenja bi trebalo iznositi ‘najmanje osam sekunda’, objašnjava Jeffrey-Thomas.

– Međutim, muškarci imaju dulje uretre, pa bi njihovo vrijeme zapravo trebao trajati malo dulje – kaže ona, a to znači ‘negdje između 12 i 15 sekundi’.

Zašto je trajanje vašeg mokrenja važno?

Ako redovito imate kratke mlaznice – kraće od gornjih prosjeka, to može predstavljati probleme za vašu dobrobit, prenosi MBG.

– To ili ukazuje da ste prerano ispraznili mjehur, da niste dovoljno hidratizirani ili se ne praznite dobro – otkriva Jeffrey-Thomas. Pravilna hidratacija ključna je za mnoge važne funkcije u vašem tijelu, stoga se pobrinite da svaki dan popijete između 2,7 i 3,7 litara tekućine – za žene i muškarce – kako biste se osjećali dobro.

Međutim, ako prerano praznite mjehur, možda stvarate probleme u budućnosti. Prakticiranje prečestog mokrenja može smanjiti vašu toleranciju na to koliko možete zadržati mokraću prije nego što vam postane hitno.

Kako održati zdravlje urinarnog trakta?

Vaša prehrana i svakodnevna rutina trebala bi biti osmišljena tako da podržava sve aspekte vašeg zdravlja – a to uključuje i vaš mokraćni trakt i zdjelično dno. Pijenje puno vode i izbjegavanje mokrenja u trenutku kada osjetite lagani poriv su neophodni za očuvanje čvrstoće dna zdjelice tijekom godina.

Trebali biste piškiti između tri i četiri puta svaki dan – kao dobar pokazatelj hidratacije. Također, uključivanje probiotika u vašu dnevnu rutinu može pomoći u promicanju cjelokupnog zdravlja crijeva i podržati redovitost.

Zašto je to važno?

– Naša crijeva su toliko povezana s našim drugim organima, posebno sa zdjeličnim dnom – rekla je specijalistica Betsy Greenleaf.

Mokrenje će zauvijek biti dio svakodnevnog života pa održavanje zdravlja mokraćnog sustava i zdjeličnog dna može olakšati mnogo toga o u budućnosti. Kao opća smjernica, trajanje mokrenja treba biti između osam i 15 sekundi, ovisno o vašoj anatomiji. Osim toga, održavanje hidratacije, izbjegavanje mokrenja češće nego što je potrebno i uzimanje probiotika – sve su to navike koje mogu pomoći poboljšati vaše unutarnje zdravlje, a možda i održati vaš mjehur stabilnim. prneosi 24sata


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh